Prati nas

Vijesti

Siromaštvo

HSU predlaže minimalnu EU mirovinu, manje nitko ne bi trebao dobiti

U Hrvatskoj ima puno onih koji primaju samo 200 ili 300 eura mirovine, a potrošačka košarica za dvočlanu umirovljeničku obitelj kod nas je 799 eura.

Objavljeno

|

Zašto umirovljenici skupljaju boce?
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) predstavila je svoj program za europske izbore u kojim dominantno mjesto zauzimaju borba protiv siromaštva, zaštita potrošača i zdravlja, ali i donošenje minimalne mirovine.

“Prema dostupnim podacima, stopa siromaštva u Europskoj uniji je na nezavidnim razinama, u ovom trenutku oko 95 milijuna ljudi u EU živi ispod razine siromaštva, od koji je svaki četvrti stanovnik dijete. Zato ćemo se u našem programu fokusirati na smanjenje stope siromaštva” rekla je nositeljica liste Ema Culi.

Kaže, jedan od alata borbe protiv siromaštva može biti regulacija minimalne mirovine na europskoj razini, koja bi se računala u odnosu na udio u plaći. HSU tako smatra da niti jedan umirovljenik u EU ne bi trebao imati mirovinu manju 491 eura.

Oglas

“U Hrvatskoj ima puno onih koji primaju samo 200 ili 300 eura mirovine, a potrošačka košarica za dvočlanu umirovljeničku obitelj kod nas je 799 eura. Oni su od toga ne mogu priuštiti ništa osim minimum minimuma, a ako se još dogode neplanirani troškovi, onda dolaze u stanje deprivacije, kada si ne mogu priuštio plaćanje režija, na primjer”, dodaje Culi.

Predsjednik HSU-a Veselko Gabričević poručio je da će stranka zastupati interese svih umirovljenika bez obzira na političko opredjeljenje i zemlju u kojoj žive. Među ciljevima stranke naveo je još i unapređenje i razvoj mobilnosti starijih osoba kroz ugradnju dizala u stambene zgrade.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.