Prati nas

Vijesti

100 KM

Ima pomaka! Stiže li umirovljenicima FBiH jednokratna pomoć?

Ministarstvo na čelu sa ministrom Delićem u potpunosti se složilo da naših osam zaključaka predoči Vladi Federacije, kaže Trakić.

Objavljeno

|

Umirovljenici zajedno upozoravaju na rastuće siromaštvo među umirovljenicima. Unatoč najavljenom usklađivanju mirovina od oko 5%, stvarnost je da su mirovine u posljednjih 7 godina realno pale u odnosu na plaće. Prosjek mirovina od 500 eura nije ni blizu obećanih 60% prosječne plaće od 1,200 eura iz 2016. HDZ-u se traži ispunjenje obećanja iz programa "Vjerodostojno" kako bi se spriječila daljnja šteta za 750 tisuća umirovljenika.
ilustracija: S. Bura/mj

Delegacija Saveza udruženja umirovljenika Federacije BiH razgovarala je o svojim zahtjevima donesenim na Skupštini Saveza u Sarajevu sa federalnim ministrom rada i socijalne politike Adnanom Delićem. Na sastanku su bili i predstavnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, piše Faktor.

Prema riječima Mustafe Trakića, člana Upravnog odbora Saveza udruženja umirovljenika FBiH pomaka ima i očekuju da bi do kraja idućeg tjedna mogli imati i sastanak sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i članovima Vlade FBiH.

Umirovljenici imaju osam zahtjeva, među kojima su jednokratna pomoć od po 100 KM i 200 KM kao i izvanredno povećanje mirovina. “Kao vječiti kritičar danas sam ostao začuđen prijemom i pripremom ministra Delića i Ministarstva, koji su dali značaj delegaciji Saveza i ovom današnjem sastanku. Bio je Delić i njegovi pomoćnici kao i predstavnici Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.”

Oglas

“Što se tiče cijelog sastanka mogu reći da je bilo konstruktivno. Ministarstvo na čelu sa ministrom Delićem u potpunosti se složilo da naših osam zaključaka predoči Vladi Federacije. Ministar nam je obećao da će u što kraćem roku zatražiti sastanak sa Kolegijem Vlade. Nekih bi pomaka moglo biti, međutim, rano je govoriti. Današnjim sastankom sam zadovoljan”, kazao je za Faktor Trakić navodeći o kakvim se pomacima radi.

“Što se tiče jednokratne pomoći i povećanja mirovina, Delić kaže da novac ne može dati Ministarstvo, ali će to delegirati Vladi FBiH i najviše zbog toga bit će i sastanak sa premijerom, odnosno, Vladom FBiH. Vidimo da postoji volja u Ministarstvu”, govori Trakić.

Dodaje kako će od ishoda sastanka s predstavnicima Vlade FBiH zavisiti hoće li prosvjedovati u rujnu. Trakić dodaje da će nastojati da sa ministrom financija i premijerom sastanak bude do kraja idućeg tjedna. “Ako bude ovakvo raspoloženje i na tom sastanku onda mislim da nećemo trebati pričati o protestima i peticiji”, rekao je.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.