Prati nas

Vijesti

Analiza

Josipović: Milanović je ojačao desnicu, a HDZ je izrazito proeuropska stranka

‘HDZ je desna stranka, ali, moram reći, vodi izrazito proeuropsku politiku. Među euroskepticima ima i desnih i lijevih, primarno onih radikalnijih’, kaže bivši predsjednik.

Objavljeno

|

Bivši predsjednik komentirao Zorana Milanovića i HDZ.
Ivo Josipović (scr: TRT)

Treći hrvatski predsjednik Ivo Josipović komentirao je rezultate izbora te dao ocjenu smjera politike HDZ-a, ali i neustavnog ponašanja predsjednika Zorana Milanovića tijekom kampanje za parlamentarne izbore. Kaže, rezultati izbora su mu očekivani.

“Da, pred ove su izbore euroskeptici bili nešto glasniji i u nedostatku ozbiljnih programa, u stilu najboljih populista, antieuropejstvo koristili kao mamac za birače. Nažalost, natruhe takvog populističkog euroskepticizma čuli smo i od najviših dužnosnika, pa i onih koji kao pripadaju ljevici. Kažu, Europa ne valja, diktira nam ovo i ono, a mi moramo biti suvereni, distancirati se od Europe, ali, pri tome, naravno, očekivati i uzeti od EU-a velike novce”, izjavio je za Radar.

“Hrvatska je ulaskom u eurozonu i Schengen u velikoj mjeri potvrdila svoje europejstvo i mislim da euroskeptici neće imati ni snage, ni mogućnosti skrenuti je s europske trase. Uostalom, ankete pokazuju da je podrška EU-a stabilna i visoka. To ne čudi, Hrvatska je od svog članstva u EU-u do sada imala ozbiljne koristi”, kaže Josipović.

Oglas

Milanović ojačao desnicu

“Jasno je da je HDZ relativni pobjednik i da može biti zadovoljniji. Međutim, bit će teški pregovori. Izrazito desna stranka, Domovinski pokret, mnogi bivši HDZ-ovci u sukobu s HDZ-om, vjerojatno će naći kompromis s HDZ-om i Hrvatsku značajno pomaknuti udesno. Na kraju, ispada da su se građani ipak preplašili buke i teških riječi Rijeka pravde i njihova vođe s Pantovčaka. Cijela priča koju je generirao predsjednik Republike Milanović, plešući po granici ustavnosti, izgleda, neće donijeti pad HDZ-a i tek ima za posljedicu jačanje desnice.”

Josipović je naglasio da se ipak ne slaže s tezom profesora Dejana Jovića da su hrvatski desničari ponajprije željeli članstvo u EU kako bi se odmakli od Balkana i Beograda, te suverenitet potvrdili u europskoj obitelji.

HDZ je izrazito proeuropska stranka

“Sigurno je dio desnice zaista imao pristup našem članstvu kako to opisuje prof. Jović. Međutim, osobno smatram da to nije bila dominantna karakteristika većine onih koji su bili za EU. HDZ je desna stranka, ali, moram reći, vodi izrazito proeuropsku politiku. Među euroskepticima ima i desnih i lijevih, primarno onih radikalnijih. Desni euroskeptici danas vide EU kao instituciju koja ograničava našu suverenost, a lijevi instituciju koja je primarno u funkciji krupnog kapitala.”

“Osobno se ne slažem ni s jednom od navedenih formi euroskepticizma. Štoviše, smatram da je jedina dobra budućnost Europe, pa i država koje danas čine EU, upravo na suprotnoj strani, na jačanju europejstva i EU-a. Ako želimo na globalnoj sceni, i ekonomski, i kulturno, i sigurnosno, biti ravnopravni i konkurentni SAD, Kini, Rusiji i nekim drugim moćnim državama, moramo jačati zajedničke institucije. Upravo je rat u Ukrajini pokazao slabosti europske sigurnosne ovisnosti o SAD. Ponavljam, javno mnijenje je u Hrvatskoj i dalje naglašeno proeuropsko”, zaključio je Josipović.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.