Očita razlika između crvenog, bijelog i crvenosmeđeg krumpira je boja pokožice. Crveni krumpir ima crvenu pokožicu koja zrenjem tamni, bijeli ima žućkastu pokožicu koja starenjem prelazi u smeđu, dok smeđi krumpir bojom odgovara bijelom pa i njegovi gomolji zrenjem prelaze u smeđu, ali pri tome imaju grubu mrežastu površinu gomolja.
Osim boje, razlika između ove tri skupine krumpira je namjena, budući da se njihovi gomolji razlikuju po sadržaju vode, škroba i čvrstoći tkiva. Krumpir s crvenom ljuskom tako se općenito koristi za kuhanje i pire jer se meso gomolja ne raspada lako kuhanjem.
Za izradu čipsa najčešće se koristi okrugli bijeli krumpir jer gomolji imaju relativno visok postotak suhe tvari (mali postotak vode). Međutim, druge sorte s bijelom korom mogu se koristiti u druge svrhe. Crvenosmeđi krumpir koristi se za sve svrhe osim za izradu čipsa.
Iako su sorte razvijane za određenu namjenu, još uvijek se ista sorta može koristiti za većinu namjena. Ipak, kvaliteta kulinarskog proizvoda može ovisiti o pravilnom odabiru sorte krumpira.