Prati nas

Kuhinja

Kuhan i pečen

Koja je razlika između crvenog, bijelog i crvenosmeđeg krumpira?

Iako nije vrsta koja prirodno raste u našim krajevima, krumpir je postao najpopularnija povrtna vrsta zbog lakog uzgoja, rodnosti i mogućnosti da se koristi za mnoga različita jela.

Objavljeno

|

Koji krumpir je najbolji za kuhanje, a koji za pečenje?
ilustracija: S. Bura/mj

Očita razlika između crvenog, bijelog i crvenosmeđeg krumpira je boja pokožice. Crveni krumpir ima crvenu pokožicu koja zrenjem tamni, bijeli ima žućkastu pokožicu koja starenjem prelazi u smeđu, dok smeđi krumpir bojom odgovara bijelom pa i njegovi gomolji zrenjem prelaze u smeđu, ali pri tome imaju grubu mrežastu površinu gomolja.

Osim boje, razlika između ove tri skupine krumpira je namjena, budući da se njihovi gomolji razlikuju po sadržaju vode, škroba i čvrstoći tkiva. Krumpir s crvenom ljuskom tako se općenito koristi za kuhanje i pire jer se meso gomolja ne raspada lako kuhanjem.

Za izradu čipsa najčešće se koristi okrugli bijeli krumpir jer gomolji imaju relativno visok postotak suhe tvari (mali postotak vode). Međutim, druge sorte s bijelom korom mogu se koristiti u druge svrhe. Crvenosmeđi krumpir koristi se za sve svrhe osim za izradu čipsa.

Oglas

Iako su sorte razvijane za određenu namjenu, još uvijek se ista sorta može koristiti za većinu namjena. Ipak, kvaliteta kulinarskog proizvoda može ovisiti o pravilnom odabiru sorte krumpira.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.