Prati nas

Vrt

Kemija tla

Mislite da je tlo u vašem vrtu prekiselo? Evo što trebate učiniti

Stručnjaci savjetuju oprez, budući da se po sezoni pH ne bi trebao podizati za više od pola stupnja, a treba znati i da različita tla različito reagiraju na dodavanje vapnenca i vapna; ovisno o njihovoj strukturi, retenciji vode, sadržaju humusa, načinu obrade i gnojidbi te brojnim drugim čimbenicima.

Objavljeno

|

Treba li dodavati vapno za kiselost tla?
ilustracija: S. Bura/mj

Svojim djelovanjem, čovjek mijenja kiselost poljoprivrednog tla; ponajviše obradom i gnojidbom. A upravo o kiselosti ovisi koliko će biljkama biti dostupna hranjiva iz tla pa se u slučaju prevelikog otklona poseže za sredstvima koja će popraviti stanje.

Tim povodom, nekoliko regionalnih portala ovih je dana objavilo tekstove prema kojima u proljeće obavezno treba obaviti i korekciju kiselosti tla dodavanjem vapna prilikom obrade. Dapače, navode da se radi o mjeri koja ionako ne može naštetiti, a može samo pomoći. No trebamo li to činiti intuitivno i na svoju ruku? Odgovor je: ne.

Vrtlari bi trebali primjenjivati vapno u vrtovima i na travnjacima samo kada je to zaista nužno, a nužnost valja dokazati analizom tla. To je jedini način za saznati trenutnu kiselost (ili lužnatost) tla koja se izražava pH skalom te se prema tome i određuje količina vapna koju treba (ili ne treba) primijeniti.

Oglas

Uz vapno koje najčešće koriste hrvatski vrtlari amateri, materijali za podizanje pH u vrtnom tlu uključuju mljeveni vapnenac koji je uglavnom kalcijev karbonat (CaCO3) i dolomitni vapnenac koji sadrži kalcijev karbonat i magnezijev karbonat (MgCO3).

Što je to pH faktor?

pH tla je važan jer utječe na dostupnost esencijalnih hranjivih tvari. pH ljestvica se kreće od 0 do 14. Svaki pH ispod 7,0 je kiseo, a svaki pH iznad 7,0 je alkalan (bazičan, lužnat). pH od 7,0 označava neutralno tlo.

Optimalni pH raspon za uzgoj većine cvijeća, povrća i drugih vrtlarskih usjeva je između 6,0 i 7,0. Vapno se primjenjuje na kisela tla s pH ispod 6,0 kako bi se pH podigao u optimalni raspon. Stručnjaci ipak savjetuju oprez, budući da se po sezoni pH ne bi trebao podizati za više od pola stupnja, a treba znati i da različita tla različito reagiraju na dodavanje vapnenca i vapna; ovisno o njihovoj strukturi, retenciji vode, sadržaju humusa, načinu obrade i gnojidbi te brojnim drugim čimbenicima.

Uz to, savjetuju i da se sredstva za mijenjanje pH dodaju čak nekoliko mjeseci prije sjetve ili sadnje, kako bi se kemizam tla stabilizirao prije dolaska kultura.

Što ako pogriješite?

No, što ako vaše tlo zapravo nije kiselo u smislu da mu je potrebna korekcija? Iako se među hrvatskim vrtlarima često čuje da vapno “ne može škoditi”, primjena vapna u već lužnatim tlima može dodatno povisiti pH tla, smanjujući dostupnost biljnih hranjivih tvari.

Drugim riječima, pogriješite li i dodatno zalužnatite već lužnato tlo, vaše će biljke biti gladne, a umjesto snažnog rasta i velikog uroda, dobit ćete upravo suprotno – biljke će biti kržljave. I zato, prije nego se odlučite na intervenciju u pH tla, obavezno obavite njegovu analizu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.