Prati nas

Vrt

Neem

Prirodno rješenje za vrtne štetnike – saznajte kako djeluje neemovo ulje

Kada ga kukac konzumira, sastojci neemovog ulja ometaju njegov reproduktivni ciklus, a sam kukac se prestaje hraniti. Ipak, kod primjene na kućnim ljubimcima, posebno mačkama, valja biti oprezan.

Objavljeno

|

Gdje nabaviti neem?
ilustracija: S. Bura/mj

Neemovo ulje je prirodni pesticid koji se nalazi u sjemenkama drveta neema. Ono je žute do smeđe boje, ima gorak okus i miris po češnjaku ili sumporu. Stoljećima se koristi za suzbijanje štetnika i bolesti. U vrtlarstvu se koristi za borbu protiv štetnih insekata.

U Hrvatskoj se neemovo ulje može nabaviti u poljoprivrednim apotekama i protivnici korištenja komercijalnih pesticida smatraju ga prihvatljivim rješenjem za problem vrtnih štetnika. Cijene mu se kreću od 25 do 170 eura za litru, ovisno o prodavaču i koncentraciji aktivnih sastojaka u proizvodu. Naši vrtlari najčešće ga koriste kao emulziju za prskanje zelenih dijelova biljke.

Što je točno u tom ulju i kako djeluje?

Neemovo ulje je mješavina sastojaka. Azadiraktin je najaktivniji sastojak za odbijanje i ubijanje štetnika te se može ekstrahirati iz neemovog ulja. Ovaj spoj iz skupine limonoida ometa ishranu insekata i djeluje kao repelent. Također ometa hormonski sustav insekata, što im otežava rast i polaganje jaja – smanjuje plodnost ženki, potvrđuje američka Agencija za zaštitu okoliša.

Oglas

Azadiraktin također može odbijati i smanjiti hranjenje nematoda. I neke druge komponente neemovog ulja ubijaju insekte ometanjem sposobnosti za hranjenje. Međutim, točna uloga svake komponente nije poznata.

Uz to, ulje, kao i svako drugo ulje, zatvara stigme, otvore za disanje na tijelu kukaca, što znači da im smanjuje ili prekida dovod atmosferskog kisika.

Plantaža neema u Indiji (foto: Sathishindex agro/Wikimedia)

Neemovo ulje i neki od njegovih pročišćenih sastojaka koriste se u preko 100 pesticidnih proizvoda. Neemovo ulje može se “upakirati” u granule, prah, vodene praškaste koncentrate ili emulzijske koncentrate.

Komponente neemovog ulja danas se mogu pronaći u mnogim proizvodima. To uključuje zubne paste, kozmetiku, sapune i šampone za kućne ljubimce.

Kakva je djelotvornost neemovog ulja?

Najdjelotvornije je protiv nezrelih insekata. Zreli odrasli insekti nakon tretiranja mogu nastaviti s hranjenjem i razmnožavanjem. Stoga je potrebno pažljivo praćenje životnog ciklusa štetnika kako bi se odredilo najbolje vrijeme primjene neemovog ulja, kažu stručnjaci za zaštitu bilja sa Sveučilišta New Hampshire.

Čak i kada se neem aplicira na insekte u nezrelom stadiju, ne očekujte trenutne rezultate. Dok ne počne djelovati, može proći neko vrijeme. Ponovna primjena može biti potrebna kako bi se potpuno kontrolirala populacija štetnika. Lisne uši, ličinke kornjaša, gusjenice, stjenice, skakavci, lisni mineri, vunaste uši, tripsi i bijele mušice su često navedeni kao štetnici na koje djeluje neemovo ulje. Važno je točno identificirati insekte i primijeniti neemovo ulje samo ako je taj štetnik naveden na etiketi proizvoda, kažu stručnjaci.

Što je s gljivicama?

Neemovo ulje može se također koristiti za kontroliranje gljivičnih bolesti poput pepelnice. Djeluje tako da sprječava klijanje i prodor spora u lisno tkivo. Neem neće izliječiti biljku koja je već zaražena gljivičnom bolešću, ali može pomoći u zaustavljanju širenja bolesti na zdrave dijelove biljke, navode agronomi sa Sveučilišta New Hampshire.

Gdje raste neem?

Sam neem (Azadirachta indica) je autohtono drvo sjeveroistočnog podkontinenta Indije i Indokine, ali je prirodno rasprostranjeno i uzgaja se diljem svijeta u tropskim i suptropskim područjima.

Je li neemovo ulje štetno za ljude?

Neemovo ulje može izazvati blagu nadraženost očiju i kože. Azadiraktin iz ulja može nadražiti kožu i želudac. Preostali dio neemovog ulja sastoji se od masnih kiselina, eteričnih ulja i drugih tvari koje se uobičajeno konzumiraju u normalnoj prehrani. Agencija otklanja navode da bi neemovo ulje moglo biti kancerogeno. U laboratorijskim testovima je životinjama tijekom 90 dana davano neemovo ulje u prehrani. Nisu primijećene povećane stope raka kod tih životinja.

Može biti opasno za mačke

U nekim državama neemovo ulje se koristilo na mačkama radi suzbijanja buha. Prijavljene su neke neželjene reakcije poput tromosti, pretjeranog lučenja sline, otežanog kretanja, drhtanja, grčenja mišića i konvulzija. Prijavljena su i ugibanja, međutim, većina mačaka se oporavila unutar pet dana, javlja Agencija. Osim toga, Agencija navodi da je neemovo ulje blago toksično za ribe i druge vodene organizme.

Je li štetno za pčele i druge korisne insekte?

Neem je štetan kako za štetnike tako i za korisne insekte, ma što navodili proizvođači i marketingaši prilikom brendiranja pripravaka od neema. Kako insekti moraju konzumirati tretiranu biljku da bi bili uništeni, pretpostavlja se da vjerojatno ne nanosi veliku štetu pčelama i oprašivačima, ako se njime ne prskaju biljke u cvatu. No dobar vrtlar zna da u vrtu žive i drugi brojni korisni insekti koje obavljaju važne funkcije u ekosustavu te da ih treba sačuvati pod svaku cijenu. (r)

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.