Prati nas

Vijesti

Vrati pare!

Njemački umirovljenik mora vratiti 80.000 eura mirovinskom osiguranju

Sve je izašlo na vidjelo kada je umirovljenik obavijestio Udrugu za osiguranje od odgovornosti poslodavaca da su se posljedice nesreće na radu pogoršale.

Objavljeno

|

Život u mirovini s ženom donosi izazove. Naša kuća na tri kata postala je simbol prilagodbe. U početku sam se osjećao zanemareno, ali nakon dvije godine uspjeli smo pronaći ravnotežu. Razumijevanje i strpljenje ključni su za uspješan suživot. Evo kako sam prevladao početne izazove života u mirovini s ženom.
ilustracija: S. Bura/mj

Umirovljenik iz njemačke savezne pokrajine Hessen doživio je nesreću na radu 1967. godine. Od svoje strukovne udruge dobio je posebnu mirovinu – Unfallrente. Sada ga je sud u Darmstadtu osudio na vraćanje 80.000 eura društvu za mirovinsko osiguranje.

Nakon što je godinama primao oko 1.260 eura mjesečno posebne mirovine, 2009. je navršio dob za starosnu mirovinu i počeo je dobivati dodatnih 2.400 eura mjesečno iz mirovinskog osiguranja, piše Fenix.

Umirovljenik je prilikom podnošenja zahtjeva za mirovinu propustio izvijestiti mirovinsko osiguravajuće društvo (Altersrenten-Versicherung) da prima mjesečne uplate od zadruge za osiguranje od odgovornosti poslodavca – iako je osiguravajuće društvo izričito postavilo upit o ostvarivanju naknada iz zakonskog osiguranja od nezgode i ukazalo na odgovarajuću obvezu prijave, navode njemački mediji.

Oglas

Ako osoba prima mirovinu za ozljedu na radu iz zakonskog osiguranja od nezgode, to obično dovodi do niže starosne mirovine. No, budući da mirovinsko osiguranje nije znalo ništa o drugoj mirovini, umirovljenik je godinama dobivao preveliku mirovinu.

Sve je izašlo na vidjelo kada je umirovljenik obavijestio Udrugu za osiguranje od odgovornosti poslodavaca da su se posljedice nesreće na radu pogoršale. Od veljače 2018. trebao je primati veću mirovinu. Na njegovu žalost, Udruga za osiguranje od odgovornosti poslodavaca o tome je obavijestila mirovinsko osiguravajuće društvo.

Mirovinsko osiguranje sada traži povrat preplaćene starosne mirovine koja iznosi više od 80.000 eura. No, umirovljenik se pozvao na netočne savjete i zastaru. Uložio je pravni prigovor i stvar je završila pred sudom u Darmstadtu. Sud je presudio kako je krivnja za cijeli propust očito na umirovljeniku. Radilo se o povredi obveze davanja informacija i krajnjem nemaru, naveo je sud.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.