Prati nas

Mozaik

Nekad, ali ne uvijek

Podebljava li honorarni rad mirovinski staž i u kojim slučajevima

Rad na ugovor o djelu može povećati ukupni mirovinski staž, ali ne svakome i uvijek. Pročitajte kako su to jednom svježem umirovljeniku objasnili u Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Ulazi li honorarni rad u mirovinu?
ilustracija: S. Bura/mj

“Ostvario sam uvjete za starosnu mirovinu i dobio rješenje. Međutim u rješenju ne vidim da su mi priznali i staž koji sam ostvario radeći dodatno po ugovorima o djelu”, požalio se Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) M.B. iz Krapine.

“Pored svog posla puno sam radio i dodatne razne poslove po ugovorima o djelu i uvijek su mi bili plaćeni svi doprinosi. Mislim da se i taj staž treba priznati i uračunati. Je li to ispravno?” pita M.B.

“Prema zakonskim propisima kod obavljanja poslova po ugovorima o djelu također se uplaćuju i doprinosi za mirovinsko osiguranje. Međutim, takav rad i priznavanje staža osiguranja po toj osnovi, prilikom odlaska u mirovinu, ne priznaje se na način da bi time stekli više dana staža osiguranja”, odgovorili su pravnici SUH-a.

Oglas

“Zaposlene osobe koje odlaze u mirovinu nakon prestanka radnog odnosa neće ostvariti dodatni staž temeljem ugovora o djelu za vrijeme redovnog rada. Kod određivanja mirovine samo će se uzeti u obzir uplate u mirovinski fond, ali ne i trajanje rada.”

Tko onda može ostvariti taj staž?

“Samo nezaposlene osobe i umirovljenici mogu ostvariti staž osiguranja temeljem ugovora o djelu”, stoji u odgovoru.

“Kod zaposlenih osoba staž osiguranja se određuje samo prema ugovoru o radu. Dakle, radeći po ugovorima o djelu, kao redovno zaposlena osoba, ostvarili ste veće uplate u mirovinski fond koje se uzimaju u obzir kod obračuna mirovine, ali niste ostvarili više dana mirovinskog staža”, zaključuju pravnici SUH-a.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.