Prati nas

Vrt

Kraljice cvjetnjaka

Provjerite jesu li vaše ruže gladne i nahranite ih za zdrav i obilan cvat

Kraljice cvjetnjaka su gladne biljke pa će bez dovoljno dostupnih hranjiva manje cvjetati, imati blijeđe lišće i, što je najgore, biti podložnije bolestima. Što o tomu kažu stručnjaci za ruže?

Objavljeno

|

Kako gnojiti ruže?
ilustracija: S. Bura/mj

Kraljevsko vrtlarsko udruženje, koje upravlja najvažnijim engleskim botaničkim vrtovima, savjetuje da se ruže na gredicama gnoje dva puta godišnje, a sve kako bi se potaknula izdašnija cvatnja.

Prva prihrana bi se trebala obaviti prije cvatnje u ožujku ili travnju, a drugo prihranjivanje treba planirati sredinom ljeta, a nakon prvog vala cvatnje. To je posebno važno za ruže koje cvatu kontinuirano ili u dva do tri vala, kako bi im se osiguralo dovoljno makro i mikrohranjiva za zametanje cvjetova.

Kraljevski vrtlari savjetuju upotrebu općeg mineralnog gnojiva ili specijaliziranog gnojiva za ruže. Zakopajte ga u površinski sloj tla i to u količini od 70 grama po kvadratnom metru. Zatim bi trebalo malčirati tlo zrelim stajnjakom ili kompostom, ali na način da malč ne dotiče samo ružino deblo.

Oglas

Ruže u posudama

Ruže uzgajane u loncima su druga priča. Njih je potrebno gnojiti češće nego ruže koje rastu u tlu, budući da imaju ograničen pristup hranjivim tvarima. Stoga se njih preporučuje prihranjivati jednom u dva tjedna od sredine proljeća do kasnog ljeta.

Koristite tekuće gnojivo opće namjene dok se ne formiraju cvjetni pupoljci, kako biste potaknuli zdrav rast. ​Kad počne cvatnja, pređite na gnojivo s visokim udjelom kalija, primjerice na specijalizirano gnojivo za rajčice koje će omogućiti još raskošniju cvatnju.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.