Prati nas

Mozaik

Novac

Šest stvari koje si pripadnici srednje klase više ne mogu priuštiti

Nekada se srednjom klasom smatrao sloj društva koji zarađuje dovoljno da si, bez odricanja, može priuštiti sve što mu treba za kvalitetan život i obrazovanje. Je li i danas tako?

Objavljeno

|

Starenje kroz povijest: Kako su ljudi iz prošlosti izgledali starije nego sada? Otkrijte istraživanje koje objašnjava razlike u percepciji starenja.
ilustracija: S. Bura/mj

Nema više srednje klase. Tu rečenicu često čujemo u posljednjih desetak, možda čak i dvadesetak, godina. No i društvene podjele redefiniraju se u skladu s okolnostima pa i ugledni društveni i ekonomski instituti tragaju za definicijom srednje klase u 2024. godini.

Mnogi aspekti života koji su nekada bili smatrani dostižnima, sada su izvan dosega pripadnika srednje klase. Rastući troškovi osnovnih dobara i usluga nadmašili su rast prihoda, a brojne se obitelji, a koje se smatraju srednjom klasom, suočavaju s financijskim izazovima.

Kao rezultat toga, popis stvari koje postaju sve nedostižnije ovom segmentu društva nastavlja rasti. Pripadnici srednje klase danas su prisiljeni birati između onoga što su si nekad mogli prirodno priuštiti pa u nastavku donosimo kratki popis takvih dobara i usluga.

Oglas

Dom

Kuća ili stan sve su manje dostupni srednjeklasnim obiteljima. Kada se radi o većim gradovima u Hrvatskoj, gotovo su nedostižni. Socijalno stanovanje je tek u povojima, a rentijerska ekonomija posve je uništila tržište nekretnina pa čak i podstanarstva.

Osiguranja za starost, bolest i nesreću

Uz rastuće troškove zdravstvene skrbi, održavanje adekvatnog i sveobuhvatnog osiguranja za zdravlje, dom i vozilo postaje značajan financijski teret za srednju klasu. Kako premije nastavljaju rasti, mnogi su prisiljeni odabrati planove s ograničenim pokrićem te se tako izlažu potencijalnim financijskim rizicima.

Novi automobil

Rast cijene vozila i njegovog održavanja potaknut je raznim čimbenicima, uključujući tehnološke napretke, rastuće troškove rada, osnovne nadogradnje modela i troškove proizvodnje. Uz to, ne treba zaboraviti ni kamatne stope na kreditnu kupovinu novih vozila. S prosječnom starošću auta od 13 godina Hrvati su na 16 mjestu top ljestvice starosti voznog parka u Europi.

Izlasci u restorane

Kako troškovi života rastu, trpi neesencijalna potrošnja poput izlazaka u restorane. Mnogi pripadnici srednje klase postaju svjesniji budžeta te biraju pristupačnije opcije za objedovanje izvan vlastitog doma.

Privatno obrazovanje za djecu

Cijene privatnih školarina nisu zanemarive i sve su manje priuštive srednjeklasnim obiteljima. To je posebno zabrinjavajuće uzimajući u obzir dodatne troškove srednjeklasnih obitelji, kao što su stalno rastući troškovi stanovanja.

Skrb za djecu

Troškovi skrbi za djecu sada čine značajan dio kućnog proračuna. Prema nekim izvješćima, roditelji troše prosječno 24 posto prihoda na skrb za djecu, dok se prihvatljivim smatra tek desetak posto.

    Oglas
    .

    Život počinje s 50!

    Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.