Prati nas

Vijesti

Peticija

SUH čestitao Plenkoviću: ‘A sad 13. mirovina, povrat duga i ukidanje penalizacije’

Sindikat umirovljenika Hrvatske, zbog toga što od studenoga 2023. godine nije održana niti jedna sjednica Nacionalnog vijeća, krajem veljače je pokrenuo potpisivanje peticije ‘Veće mirovine odmah!’

Objavljeno

|

Prosvjed umirovljenika.
foto: SUH

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) uputio je, kako kažu, otvorenu čestitku premijere Andreju Plenkoviću na još jednom mandatu uz nadu za nastavak kvalitetne suradnje. Uz to, SUH je čestitao i ministru mirovinskog sustava Marinu Piletiću na novom mandatu u tom resoru.

No uz čestitke, SUH podsjeća i na peticiju “Veće mirovine odmah” kojom je u manje od dva mjeseca prikupio gotovo 34.000 potpisa umirovljenika iz više od 200 hrvatskih gradova, mjesta i općina.

“Nadamo se da ćete nam ubrzo odrediti termin za predaju originalne dokumentacije Peticije i uručenje Vama osobno, kako bismo što ranije održali prvu sjednicu Nacionalnog vijeća u novom mandatu Vlade”, stoji u otvorenom pismu.

Oglas

Kako je navedeno, sjednica je prijeko potrebna da bi se napokon definirali modeli i rokovi uvođenja 13. mirovine odnosno stalnog godišnjeg dodatka, kao i nove formule usklađivanja mirovina.

Zahtjevi koje bi trebalo razmotriti na Sjednici uključuju i povrat duga od 10,5 posto za sve one koji su umirovljeni nakon 1. siječnja 1999. godine, zatim ukidanje penalizacije pri ispunjavanju uvjeta za starosnu mirovinu te da se svim umirovljenim majkama omogući dodanih 12 mjeseci staža po djetetu, neovisno kad su umirovljene.

“Prikupljeni potpisi su izraz očekivanja da će Vlade Republike Hrvatske biti socijalno osjetljivija prema onima koji predugo čekaju na ostvarivanje svojih prava i zaslužuju dostojanstveniji život, a osobito kroz povećanje adekvatnosti mirovina, što je i preporuke Europske komisije Republici Hrvatskoj”, poručuju iz Sindikata.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.