Prati nas

Vijesti

Europski izbori 2024

Sindikat umirovljenicima predložio za koga glasati na Europskim izborima

Ne budite nevidljivi i tihi dio statistike, iskoristite svoje demokratsko pravo i glasajte, poruka je Sindikata umirovljenika Hrvatske.

Objavljeno

|

Gospođa Beba s mirovinom od 400 eura teško sastavlja kraj s krajem. Svaki dan je borba za osnovne potrepštine poput hrane i lijekova. Nositi odjeću iz 1991. godine za nju je realnost.
ilustracija: S. Bura/mj

Za nešto manje od tri tjedna, u nedjelju 9. lipnja 2024., u Hrvatskoj se održavaju Europski izbori. Na svakoj od 25 kandidacijskih lista nalazi se po 12 kandidata za prestižnu europsku fotelju. Iznimno je važno iskoristiti glasačko pravo i odabrati kojih će vas 12 kandidata zastupati u Europi, poručuju iz Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH).

Prema podacima Europske federacije za umirovljenike i starije osobe u Europi trenutno živi 30 milijuna siromašnih građana. Među njima nalazi se i veliki broj starijih osoba, jer iz godine u godinu mirovine stagniraju ili čak realno gube na vrijednosti i time umanjuju dostojanstvo starijih građana koji su izgradili svoje zemlje.

Različiti programi štednje i restrikcija posljednjih godina su pogoršali uvjete života umirovljenika, a naročito umirovljenih i starijih žena, čije su mirovine prosječno čak 25 posto niže pod onih koje primaju muške kolege, što ih čini najugroženijim dijelom populacije. Stariji su platili i tešku cijenu pandemije povišenim stopama mortaliteta , ali i pomanjkanjem osoblja za dugotrajnu njegu u domovima i obitelji, navodi SUH u otvorenim pismu umirovljenicima.

Oglas

Za koga glasati?

Zato napravite taj mali korak, proučite kandidate i njihove programe te glasajte za one koji će se boriti za uvođenje modela europske minimalne mirovine i vaše pravo na dostojanstvenu starost koja uključuje kvalitetnu zdravstvenu skrb, pravo na pristojno stanovanje i socijalnu uključenost.

Ne budite nevidljivi i tihi dio statistike, iskoristite svoje demokratsko pravo i glasajte. To je jedini način kako otvoriti vrata boljoj budućnosti jer i mi je imamo i u poodmakloj dobi. Živimo sve duže, ima nas sve više i pošteno je da nakon višedesetljetnog rada, u kojemu smo pridonijeli razvoju svoje zemlje, ali i čitave Europske Unije, dobijemo pošten i dostojanstven povrat.

Neka vas ne obeshrabri bolest ili slaba pokretljivost. Na izbore možete doći u pratnji ili se na vrijeme javite biračkom odboru koji će odrediti najmanje dva člana i omogućiti vam glasanje od kuće. Ne zaboravite, 9. lipnja imamo mogućnosti iskrojiti vlastitu budućnost. Vaš je glas itekako važan, iskoristite ga za postizanje dostojanstvene starosti, podsjećaju u Sindikatu umirovljenika Hrvatske.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.