Prati nas

Mozaik

Božji influencer

Spor oko ‘neraspadnutog tijela’ blaženog Carla Acutisa, evo o čemu se radi

Vatikan je jučer izvijestio da je papa Franjo priznao čudo povezano s blaženim Carlom Acutisom, te je time otvoren put da ovaj 15-godišnjak postane prvi svetac iz generacije milenijalaca. Predviđa se da bi se njegova kanonizacija mogla dogoditi iduće godine.

Objavljeno

|

Tijelo blaženog Carla Acutisa nije neraspadnuto, kako tvrde vjernici i neki mediji. Prekriveno je slojem voska koji simulira neraspadnutost.
scr: Youtube

Je li tijelo blaženog Carla Acutisa neraspadnuto kako to tvrde brojni vjernici, ali i neke katoličke organizacije? Tako je jutros i Hrvatski katolički radio objavio na svojoj Facebook stranici da je tijelo blaženika još uvijek neraspadnuto uz dijeljenje videa prema kojem bi se to doista dalo zaključiti.

No mnogima je promaknulo, pa i kolegama novinarima, da u samoj objavi videa, a koji je na Facebook postavila Katolička novinska agencija, piše da je tijelo u začudnom stanju, ali i da su “crkvene vlasti potvrdile da tijelo nije neraspadnuto.”

O čemu je zapravo riječ, jer i brojni vjernici, koji su molili pred blaženikom ovih dana, tvrde da je tijelo neraspadnuto? Novinska izvješća također su zbunjujuća, jer su neki talijanski mediji iz 2020. godine tvrdili da je njegovo tijelo neraspadnuto.

Oglas

Međutim, službene informacije tvrde drugačije. Blaženikovo je tijelo izvađeno iz groba 24. siječnja 2019. godine, što je bilo 13 godina nakon njegove smrti. Nadbiskup Domenico Sorrentino iz Asiza rekao je na misi povodom predstavljanje staklene grobnice javnosti 1. listopada 2020. godine: “Danas ga … ponovno vidimo u njegovom smrtnom tijelu. Tijelo koje je, tijekom godina pokopani u Asizu, prošlo kroz normalan proces raspadanja.”

I Katolička novinska agencija izvijestila je da je glasnogovornica beatifikacije izjavila da je cijelo tijelo prisutno, ali “nije neraspadnuto”. Fra Carlos Acácio Gonçalves Ferreira, rektor svetišta gdje se nalazi Acutisov grob, rekao je da je dječakovo tijelo “otkriveno potpuno cjelovito, ne netaknuto, ali cjelovito, sa svim organima” te da je “njegovo lice dorađeno”.

Iako njegovo tijelo izgleda kao da je neraspadnuto kroz staklo, prekriveno je slojem voska koji je oblikovan tako da izgleda kao njegovo tijelo prije pokopa. Izrada voštanih maski nije neuobičajena za izlaganje tijela svetaca i blaženika. Ostaci svetaca u Europi, posebno u Italiji, često su obloženi slojem voska kako bi mogli biti izloženi u staklenom relikvijaru, a hodočasnici mogu vidjeti sveca onakvog kakav je bio kada je umro.

Blaženi Carlo Acutis (London, 3. svibnja 1991. ‒ Monza, 12. listopada 2006.), talijanski je blaženik Katoličke crkve, poznat po dokumentiranju svjetskih euharistijskih čuda i njihovoj katalogizaciji na mrežnoj stranici koju je sam stvorio nekoliko mjeseci prije smrti od leukemije. Blaženim je proglašen u Asizu 10. listopada 2020. Spomendan mu je 12. listopada, a zbog njegovog života i služenja društvenim mrežama i IT tehnologijom u svrhu širenja vjere, o njemu se govori i kao prvom blaženom influenceru ili Božjem influenceru.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.