Prati nas

Vijesti

Najosnovnije

Srbija umirovljenicima dijeli pakete pomoći, evo što je u njima

Oko 55.000 umirovljenika u Srbiji od sutra će moći preuzeti pakete solidarnosti koji se osiguravaju iz blagajne Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

Objavljeno

|

Što se nalazi u paketu pomoći srpske vlade?
ilustracija: S. Bura/mj

Imena umirovljenika koji su dobili pomoć objavljena su na oglasnim pločama udruga i odbora umirovljenika, kao i podružnica Fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje (PIO).

Prema Pravilniku, pravo prijave imali su samo najugroženiji korisnici mirovina. O dinamici podjele udruge će obavijestiti umirovljenike na lokalnoj razini, a kako ističu u PIO-u, popis je duži za oko 15.000 imena u odnosu na prošlu godinu.

Osnovni kriterij za dodjelu paketa za ovu godinu je visina mirovine do 213 eura (24.987,67 dinara), a prilikom utvrđivanja rang liste za dodjelu solidarne pomoći prednost su imali samci ili korisnici u višečlanom kućanstvu čiji je jedini izvor primanja mirovina (koja ne prelazi najniži iznos). Prednost su ostvarivali i stariji korisnici, javlja Kurir.

Oglas

Što je u paketu?

Paketi solidarne pomoći od sutra će biti dostavljeni na 176 lokacija u Srbiji, svaki paket mora biti isti, a glavni kriterij za nabavku je cijena. U paletu će biti kilogram soli, kilogram šećera, dva kilograma brašna, litra suncokretova ulja, 400 grama riže, 400 grama tjestenine, pileća juha u vrećici, 160 grama konzervirane tune, dječji sapun, pasta za zube i tri kilograma deterdženta.

Izmjenama i dopunama Pravilnika o socijalnom standardu iz ožujka ove godine propisano je da se solidarna pomoć dodjeljuje u obliku jedinstvenih standardiziranih paketa. Za ovu vrstu socijalnog standarda Fond PIO je ove godine izdvojio sredstva u iznosu od 950.000 eura, dok je prošle godine za tu namjenu utrošeno 440.000 eura.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.