Prati nas

Vijesti

Skupa terapija

Umirovljenica (81) prihvatila masažu, lopov joj uzeo više tisuća eura

Budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede.

Objavljeno

|

Umirovljenici u invalidskim mirovinama žive ispod linije siromaštva.
ilustracija: S. Bura/mj

Lažni pružatelji zdravstvenih usluga često za mete uzimaju starije osobe, bilo da im nude tretmane poput masaže, bilo da im akviziterski prodaju bezvrijedne uređaje. Usprkos čestim upozorenjima, građani i dalje nasjedaju na njihove ponude pri čemu završavaju, uglavnom, bez novca i nakita.

Takav se slučaj dogodio i 18. travnja oko 15 sati na Maksimiru, u Ulici IV. maksimirsko naselje, izvijestila je Policijska uprava zagrebačka. Nepoznati je muškarac došao do kuće 81-godišnjakinje, lažno se predstavio kao zdravstveni djelatnik i ponudio joj masažu.

Umirovljenica je prihvatila ponudu i uvela je nepoznatog muškarca u dom. Nakon što ju je kriminalac izmasirao i otišao iz njene kuće, primijetila je da joj je iz sobe otuđen novac. Materijalna šteta iznosi više tisuća eura, a slučaj je prijavila 25. travnja.

Oglas

Upozorenje i savjeti građanima

Obzirom na sve učestalije slučajeve iskorištavanja starijih i nemoćnih osoba, posebice u privatnim stanovima i obiteljskim kućama, prilikom kojih počinitelji iskorištavaju njihovo povjerenje te ih dovode u zabludu ili pak iskorištavajući njihovu nepažnju otuđuju predmete veće vrijednosti, policija upozorava građane na modalitete prijevara i krađa.

Počinitelji, muške ili ženske osobe, najčešće se predstavljaju u svojstvu: policijskog službenika, eminentnog stručnjaka (u medicini, alternativnoj medicini, pravu, ekonomiji i slično), ovlaštenog akvizitera, pripadnika inspekcijskih službi, dostavljača pošiljki, inkasatora, poreznog inspektora, trgovca ili vlasnika nekretnina ili pokretnina, pripadnika vjerske zajednice i slično, te tako oštećenu osobu dovode u zabludu u pogledu službenog ili društvenog položaja.

Također su zabilježeni i slučajevi kada počinitelji oštećene dovode u zabludu u pogledu tjelesnog stradavanja, prikazivanjem tjelesnih nedostataka koji u stvarnosti ne postoje (primjerice: nepokretnost, sljepoća, gluhonijemost i slično) ili prikazivanjem materijalnog stradavanja u požarima, paljevinama, poplavama, potresima i slično.

Nisu nepoznanica ni primjeri kada počinitelji nude na prodaju predmete manje vrijednosti koje prikazuju kao predmete veće vrijednosti pa dovode u zabludu oštećene glede marke i kvalitete proizvoda, a česti su i slučajevi prodaje “bižuterije” pod zlato – radi se o predmetu koji su počinitelj i žrtva navodno slučajno zajedno pronašli i slično.

Kako bi se zaštitili od ovakve vrste prijevara, savjetujemo sljedeće:

  • kod nenajavljenih posjeta, ne otvarajte vrata dok ne provjerite tko je posjetitelj i što želi
  • za djelatnike raznih tvrtki, tražite službene dokumente ili odgovarajuće iskaznice
  • vjerodostojnost posjetitelja provjerite bez otvaranja vrata kroz ”špijunku” ili korištenjem sigurnosnog lanca
  • ne nasjedajte na trikove poput nesvjestice ili iznenadne slabosti
  • budite sumnjičavi ako je nepozvana osoba uporna u nakani da uđe u vaš dom, o tome žurno obavijestite policiju ili susjede
  • dojavite službi 192 sva opažanja o sumnjivim i nepoznatim osobama
Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.