Prati nas

Vijesti

Neusporedivo

Usporedite hrvatske i slovenske mirovine, razlika je stvarno velika

Velike razlike u iznosu mirovina, ali i velike razlike u mirovinskom stažu novih starosnih umirovljenika, jasno ocrtavaju razlike u standardu dviju susjednih država.

Objavljeno

|

Kolike su slovenske mirovine u usporedbi s hrvatskim mirovinama?
ilustracija: S. Nura/mj

Prema statističkom pregledu koje je Zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje Slovenije objavio, prosječna starosna neto mirovina za ožujak u toj susjednoj državi iznosi 895 eura. Pri tomu žene imaju nešto veći prosjek – 909 eura, dok muškarci primaju u prosjeku 881 euro.

Prosječna invalidska neto mirovina je 689 eura, a obiteljska 542 eura. Umirovljenici koji primaju svoju, ali i dio obiteljske mirovine u prosjeku primaju 90 eura obiteljske mirovine.

Prema privremenim rezultatima, starosni umirovljenici koji su prošle godine ostvarili pravo na slovensku mirovinu imali su 38 godina i pet mjeseci staža, dok su nove starosne umirovljenice ostvarile pet mjeseci mirovinskog osiguranja više.

Oglas

Za to vrijeme u Hrvatskoj…

U Hrvatskoj je situacija nešto drugačija. Starosna neto mirovina za ožujak u prosjeku iznosi 501 euro, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO). To znači da hrvatske starosne neto mirovine za slovenskima zaostaju čak 394 eura.

Prosječna obiteljska mirovina iznosi svega 392 eura, gotovo 300 eura manje nego u susjednoj Sloveniji. Za korisnike koji primaju dio obiteljske mirovine uz svoju mirovinu, HZMO je iskazao bruto iznos dijela obiteljske mirovine i on iznosi 106 eura, što se bitno smanjuje nakon što se taj iznos pribroji korisnikovoj bruto mirovini, nakon čega se sve skupa oporezuje. Što se invalidskih mirovina tiče, one su u prosjeku 374 eura, čak 315 eura manje nego u Sloveniji.

Prosječan mirovinski staž korisnika sveukupne starosne mirovine Zakona o mirovinskom osiguranju koji su pravo na mirovinu ostvarili u 2024. godini iznosi 32 godine, što je čak šest i pol godina manje nego u Sloveniji.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.