Prati nas

Vrt

Senzacionalne

Hoste su kraljice polusjene, ovo su tajne njihova uzgoja

Hoste su biljke koje vole sjenu, a uzgajaju se prvenstveno zbog svog prekrasnog lišća. Pripadaju u grupu najcjenjenijih ornamentnih biljki pa se posljednjih godina i domaći vrtlari nadmeću u broju varijeteta koje će nagomilati u svojim zbirkama.

Objavljeno

|

Bujni vrt s raznovrsnim hostama, zelenih, plavih i žutih listova s uzorcima. Mirno, sjenovito područje savršeno za prikaz živopisnog lišća.
ilustracija: S. Bura/mj

Nekada je botaničko ime ovog roda bilo Funkia, no u čast znamenitog hrvatskog botaničara i liječnika Nikole Tome Hosta, 1812. godine je ime roda promijenjeno u Hosta. Host je rođen u Rijeci 1761. godine. Car i kralj Franjo I. imenovao ga je svojim osobnim liječnikom. Štoviše, pomogao mu je da osnuje botanički vrt u Belvederu u Beču, a koji je vodio čak 41 godinu.

Kad smo već kod imena, kažimo i to da su hosti u raznim dijelovima Hrvatske nadjenuli različita imena, a nama je za uho zapeo naziv “kukuruz” kako je zovu stare žene s područja Otočca u Gackom polju gdje se tradicionalno uzgajala u starim loncima kao nezahtjevna ukrasna biljka.

To su izdržljive trajnice čiji je rod trenutno smješten u botaničku obitelj šparogovki (Asparagaceae). Prirodno ih nalazimo na području sjeveroistočne Azije.

Oglas

U čemu je neodoljiva privlačnost hosti?

Postoji ogroman izbor varijeteta, minijaturnih i velikih, s lišćem u svim nijansama zelene, kao i tamnoplave i jarkožute, ponekad prošarane ili obrubljene krem ili zlatnom bojom, naborane, glatke ili prepoznatljivo rebraste.

Uglavnom cvjetaju malim cvjetovima u obliku trube, ljubičaste ili bijele boje, tijekom ljeta. Najveća mana hosti je to što su neodoljivo privlačne i puževima koji će ih nemilice pobrstiti, ako im se pruži prilika. Sve o borbi s puževima u vrtu potražite na ovoj poveznici.

Kada i gdje saditi hoste?

Sadnice hosta u loncima, koje se ove sezone u hrvatskim vrtnim centrima i vrtlarijama mogu nabaviti po cijenama od pet do deset eura, možete saditi u bilo koje doba godine. Ipak, najbolje je izbjegavati sredinu ljeta kada su temperature visoke i suše neizbježne.

Najbolje uspijevaju u vlažnom tlu u polusjeni, bilo da su zasađene u tlo ili u posudama. Općenito, sorte sa prošaranim i žutim lišćem preferiraju nešto sunca, kao i nekoliko sorti hosta koje su tolerantne na sunčane uvjete.

Hoste vole plodna tla, uključujući teško glineno tlo koje treba poboljšati dodatkom zrelog komposta ili zrelog stajnjaka. Hoste koje imaju deblje, voštane listove otpornije su na sušu pa mogu uspijevati i na tlima koja slabije drže vodu. Nažalost, hoste nisu prikladne za suha tla ili izložena, vjetrovita područja vrta.

Sadnja na gredicama

Sade se na isti način kao i druge trajnice, na udaljenost do 90 centimetara, ovisno o karakteristikama varijeteta. Iskopajte rupu za sadnju iste dubine kao korijenova bala i dvostruko širu. Olabavite korijenje prstima i stavite biljku u rupu. Zatrpajte prazninu i čvrsto pritisnite tlo rukama kako bi biljka stabilno stajala.

Zalijte i redovito zalijevajte, pogotovo tijekom prvog ljeta. Malčirajte zrelim kompostom ili stajnjakom. To će pomoći očuvati vlagu i dodat će nužnu organsku materiju tlu.

Uzgoj hosta u loncima

Želite li od njih napraviti lončanice, hoste valja posaditi u velike posude promjera 30-45 centimetara s dobrim drenažnim rupama. Koristite višenamjenski kompost bez treseta ili kompost na bazi ilovače. Kod sadnje, vrh korijenove bale treba biti na istoj razini kao u prethodnoj posudi. Dobro zalijte i nastavite redovito zalijevati.

Prihrana

Na plodnim tlima, godišnji malč od komposta ili zrelog stajnjaka je sve što je potrebno za prihranu. Na siromašnijim tlima primijenite univerzalno mineralno gnojivo u rano proljeće, a zatim dodajte malč. Hoste posađene u posude trebaju univerzalno tekuće gnojivo jednom mjesečno tijekom sezone rasta.

Uklanjanje ocvalih cvjetova

Nije nužno skidanje povenutih cvjetova, no mnogi vrtlari to čine. Na taj način biljke će preusmjeriti energiju u rast, umjesto u stvaranje sjemena.

Prezimljavanje

Hoste su potpuno otporne na hladnoću. Nadzemni dio će odumrijeti u kasnu jesen, dok će podzemni dio biljke mirovati do sredine proljeća. Novi listovi koji izbijaju u proljeće mogu biti osjetljivi na jači mraz. Možete ih zaštititi s dva ili tri sloja agro tekstila.

Razmnožavanje hosta

Hoste se mogu lako razmnožiti dijeljenjem velikih grmova u kasnu jesen i rano proljeće. Podignite grm vilama ili ga izvadite iz posuda, pazeći da ne oštetite pupove na vrhu. Podijelite busen rezanjem oštrom lopatom ili starim kuhinjskim nožem, režući između izboja.

Osigurajte da svaki dio ima do tri dobra pupoljka. Odstranite oštećene korijene oštrim nožem. Posadite na izvornu dubinu tako da pupovi tek vire iznad površine tla. Zalijte i primijenite granulirano mineralno gnojivo prema uputama na pakiranju. Biljke uzgojene dijeljenjem bit će identične matičnoj biljci i trebale bi cvjetati od iduće godine.

Hoste se mogu uzgajati i iz sjemena sakupljenog u jesen. Posijte u proljeće u male posude i stavite u hladno klijalište. Sjeme, uglavnom, neće dati biljke koje će imati identična svojstva kao roditeljske biljke. Biljke uzgojene iz sjemena šarenih biljaka bit će jednobojne.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.