Prati nas

Vrt

Svestrana juka

Juke su iznimno popularne vrtne biljke, ali i lončanice, uzgojite ih i sami

Kroz samo nekoliko vrsta lako je pokazati svestranost roda Yucca. Posljednjih desetljeća doživljavaju procvat kao biljke za dijelove vrta koje želimo naglasiti, a ne gube popularnost ni kao lončanice.

Objavljeno

|

foto: Pixabay

Zahvaljujući upadljivim sabljastim listovima i još upadljivijoj raskoši zvonolikih cvjetova, egzotična juka daje dramatičan izgled gredicama i dvorištima u kojima se posljednjih desetljeća udomaćila. Riječ je o botaničkom rodu čije vrste podjednako uspješno rastu na otvorenom, ali i u zatvorenim prostorima kao cijeljenje lončanice.

Juke za sadnju na otvorenom

Kada je riječ o sadnji na otvoreno, otporne vrste poput Yucca gloriosa i Y. filamentosa traže puno sunca i bilo koje dobro drenirano tlo, uvjete što sličnije onima koje imaju u prirodnim staništima na jugoistoku Sjedinjenih Država. Ove egzote iz porodice šparogovki (Asparagaceae) slabo ili nikako ne toleriraju zadržavanje vode u zoni korijena.

Osjetljive juke se uzgajaju kao lončanice

Uzgaja li se kao lončanica, juka zahtijeva sunčano mjesto tijekom cijele godine, dobro drenirani kompost i pažljivo zalijevanje. Idealno bi bilo ljeti držati je na zapadnom ili istočnom prozoru, a zimi na južnom.

Oglas

Traže dobar protok zraka i ponekad tanku sjenu koja će ih zaštiti od prženja na podnevnoj pripeci. Uglavnom se kao lončanica uzgaja Y. elephantipes koju se tijekom ljeta može iznijeti na otvoreno, no svakako je treba unijeti prije prvih mrazova. Osjetljivim jukama treba osigurati prezimljavanje u temperaturnom rasponu od 7 d 10 Celzijevih stupnjeva.

Orezivanje, razmnožavanje i dodatna njega

Rezidba obično nije potrebna, ali oštećeni listovi i ocvali cvjetni klasovi mogu se ukloniti po potrebi.

Juke koje rastu kao lončanice u zatvorenom prostoru okrećite kako se ne bi nakrenule prema svjetlo. Ako biljka postane previsoka, možete je prikratiti do polovice debla. Odrezani gornji dio može se zakorijeniti, dok će iz donjeg izbiti nove lisne rozete.

Poželite li ciljano razmnožiti juku lončanicu, u proljeće stabljike narežite na dužinu od 20 do 25 centimetara. Utisnite u grubi pješčani supstrat za ukorjenjivanje. Stavite u polusjenu u propagator s donjim grijanjem postavljenim na najmanje 18 °C. Vršna reznica će nastaviti rasti u visinu, dok će reznice bez lišća razviti nekoliko rozeta na vrhu.

Ako se pojave izdanci na donjem dijelu biljke, možete ih u ožujku i travnju pažljivo odvojiti tako da ga oštrim skalpelom odrežete na mjestu gdje se spaja s deblom. Ostavite izdanak da se osuši par dana, a zatim posadite u supstrat za zakorjenjivanje, stavite u propagator kao i reznice ili prekrijte polietilenskom folijom i stavite na toplo, svijetlo mjesto ali ne na izravno sunce.

Mace obožavaju sobne juke (foto: Piotr Musioł/Unsplash

Sjeme juka otpornih na hladnoću možete posijati u proljeće na 13-18 °C. Osjetljive vrste će klijati na temperaturi od 19 do 24 °C. Da biste ubrzali klijanje, namočite sjeme 24 sata prije sjetve.

Bolesti i štetnici

Juke uzgajane na otvorenom su uglavnom neproblematične biljke, iako lisne uši mogu predstavljati problem na cvjetovima, a puževi mogu oštetiti lišće. Na lišću se također mogu pojaviti smeđe gljivične mrlje.

U zatvorenom prostoru može doći do nekoliko problema. Mrvljivi, smeđi donji listovi rezultat su nedovoljnog zalijevanja, ali treba imati na umu da se donji listovi prirodno odbacuju kako biljka raste.

Niska razina svjetla može uzrokovati mlohavost i savijanje listova. Sličan problem će uzrokovati i suvišak, ali i nedostatak vode.

Neka žućenja donjih listova su normalna. Iznenadno žućenje i mlitavost donjih listova posljedica su prekomjernog zalijevanja. Smanjite zalijevanje i dopustite da se supstrat gotovo potpuno osuši. Ako su korijeni počeli trunuti, izvadite biljku iz lonca, izrežite trulo korijenje. Presadite je u lonac dovoljno velik da primi smanjeni korijenski sustav, koristeći malu količinu svježeg komposta. Stavite biljku na toplo i štedljivo zalijevajte.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.