Prati nas

Vrt

Jako važno!

Lišće ruže je izbušeno kao bušilicom za papir? Evo što morate znati

Brojni vrtlari zabrinuti su za svoje ruže zbog urednih, okruglih rupa na lišću, no zapravo imaju razlog za veselje. Te rupe su znak prisutnosti vrlo korisne životinjice u njihovu vrtu.

Objavljeno

|

Listovi ruže su probušeni, ali to nije loša vijest. Dapače!
foto: Gerald Holmes/Bugwood.org

Taman vam je procvala omiljena ruža, a na njenom lišću su se pojavile rupe koje ne izgledaju kao rupe od gusjenica. Jer, rezovi su vrlo uredni i gotovo savršeno okrugli, a rupe ostavljaju utisak da su napravljene bušilicom za papir. Mogu biti postavljene na rubu lista, a nešto rjeđe u sredini lista. Tko je krivac i što učiniti?

Iza ovakvih rupa na lišću krije se zanimljiva i vrlo korisna soliterna pčela koju bi svaki savjesni vrtlar trebao zaštiti. Soliterne pčele, za razliku od medonosnih pčela, ne grade košnice i ne formiraju kolonije. Nemaju matice i svaka ženka mora napraviti gnijezdo za svoje potomstvo.

Ugrožene su

Na našim područjima riječ je o autohtonim vrstama Megachile centuncularis, M. willughbiella i M. versicolor. Soliterne pčele su nezamjenjiv dio eko sustava i sve su ugroženije zbog primjene pesticida, ali i zbog komercijalnog pčelarenja, govore podaci koji dolaze iz Sjedinjenih Država.

Oglas

Što rade s lišćem?

Gnijezde se u šupljim stabljikama biljaka i drugim prirodnim šupljinama (uključujući pukotine u građevinskim oblogama i drvenim oblogama kuća). Ženke režu krugove na lišću raznih vrsta, a često ih primjećujemo baš na ružama. Tim komadićima lista oblažu komore u koje će položiti jajašce.

Jedna ženka može tijekom svog života izrezati i do 10.000 rupa u listovima. Vrijedno će ih saviti, napuniti nektarom i peludi koji će poslužiti kao hrana ličinki koja će izaći iz položenog jajašca. Nakon nekoliko tjedana ličinke se pretvaraju u odrasle jedinke i izlaze iz gnijezda.

Jedna od brojnih vrsta soliternih pčela (foto: Bernhard plank/Wikimedia)

Jedna soliterna pčela vrijedi kao 120 medonosnih pčela

Iako najradije koriste latice i lišće ruže, u nedostatku će posegnuti i za drugim vrstama. Šteta koju rade je estetske prirode, ali nije prijetnja biljci te ne treba poduzimati nikakve korake. Ne može se dovoljno naglasiti da su ove pčele korisni oprašivači i da ih treba zaštiti, ponajviše od insekticida.

Entomolozi navode da solitarne pčele oprašuju biljke puno bolje od medonosne pčele, budući da, između ostalog, lete na dosta nižim temperaturama. O njihovoj koristi govori podatak da je za oprašivanje jednog hektara komercijalnog nasada jabuke potrebno 500 ženki solitarne pčele ili pak 3 košnice pčela medarica s ukupno 60.000 radilica.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.