Prati nas

Vrt

Vrtno žutilo

Listovi rajčice žute, a zaraza nije uzrok: Što se može učiniti?

Otkrijte kako jednostavni propusti mogu utjecati na zdravlje rajčica i naučite kako spriječiti žutilo listova i druge uobičajene probleme.

Objavljeno

|

Otkrijte kako jednostavni uzroci poput vode i svjetla mogu utjecati na zdravlje vaših rajčica i naučite kako spriječiti žutilo listova i druge uobičajene probleme.
ilustracija: S. Bura/mj

Iako će mnogi vrtlari, kad vide žute listove na svojim rajčicama, pomisliti na virusne, bakterijske ili gljivične bolesti, često je razlog puno bezazleniji i lako ga je otkloniti. Ili barem isključiti u idućoj vrtlarskoj sezoni. U ovom tekstu donosimo pregled stanja koja mogu dovesti do promjene boje lista, a nisu zaraza ili izravan nedostatak hranjiva.

Previše vode u zoni korijena

Previše vode u tlu obično uzrokuje žućenje listova na biljkama rajčice, dok premalo vode tipično uzrokuje sušenje listova koji postaju mrvljivi. Rajčice traže stabilnu vlagu u tlu i ne podnose zadržavanje vode u zoni korijena. Zato je najbolje vodno-zračni režim tla popraviti dodavanjem zrelog komposta u obilnim količinama, posebno kad se radi o glinastim tlima.

Premalo svjetla

Rajčice nisu biljke sjene. Listovi rajčice mogu požutjeti kad ne dobivaju dovoljno sunčeve svjetlosti. Da bi uspješno rasle i rađale, rajčice zahtijevaju osam i više sati sunčeve svjetlosti dnevno. Ako su vaše rajčice posađene u lonce ili vreće, lako ćete ih premjestiti na sunčaniju ekspoziciju. Ako vam je vrt u sjeni, odustanite od rajčica. Ili orežite grmove i drveće oko vrta, ako sprječavaju sunčeve zrake da dođu do gredica.

Oglas

Šok uslijed presađivanja

Ako ste nedavno posadili presadnice rajčica, možete na njima primijetiti nekoliko žutih listova. To se može dogoditi unutar dva tjedna od sadnje. Budite sigurni da ste nakon sadnje dobro zalili presadnice. Obilno zalijevajte najmanje mjesec dana od sadnje, no pazite da se u zoni korijena ne zadržava voda kako se korijen ne bi gušio. Također, zaštitite biljke od niskih noćnih temperatura.

Palež izazvana gnojivom

Prekomjerno gnojenje može uzrokovati oštećenja tako da dušične, fosforne i kalijeve soli izazovu odumiranje korijenovih dlačica koje su ključne u apsorpciji vode i hranjiva. Rajčice uzgajane u posudama su sklonije ovome, u odnosu na rajčice koje rastu u vrtnom tlu. Ako mislite da ste biljku spalili gnojenjem, pokušajte dobrim zalijevanjem isprati suvišak soli iz supstrata ili tla. Ubuduće gnojivo primjenjujte isključivo prema uputama na pakiranju.

Palež izazvana herbicidima

Rajčice su osjetljive na herbicide i mogu razviti žutilo listova, zaostajanje u rastu ili uvijanje listova nakon primjene herbicida na okolnim gredicama ili parcelama. Da biste utvrdili jesu li herbicidi dospjeli do vaših biljaka, pogledajte ostatak vrta kako biste vidjeli pokazuju li i druge povrtne vrste slične simptome.

Vjetar ili jake kiše mogu prenositi herbicide na veće udaljenosti. Izbjegavajte korištenje herbicida u blizini rajčica i umjesto toga mehanički se riješite korova. Ako koristite stajski gnoj ili malč od sijena ili trave, oni mogu biti kontaminirani rezidualnim herbicidima.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.