Prati nas

Vijesti

Crna kronika

Mirovinsko upozorava građane na prijevaru

Radnici Mirovinskog ne izlaze na teren, već svoj posao obavljaju u ispostavama HZMO-a. Svaki pokušaj prijevare prijavite policiji.

Objavljeno

|

Umirovljenici u Beogradu na oprezu! Prevaranti nude jastuk za 26 eura, tvrdeći da vrijedi 100. Društvene mreže dijele upozorenja na obmane, a Nacionalna organizacija potrošača Srbije alarmira na prijevare skupocjenih proizvoda. Građani dijele iskustva na Instagramu, pozivajući na oprez protiv novih prevaranata.
ilustracija: S. Bura/mj

Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) u proteklih je nekoliko godina u više navrata zaprimio dojave građana o prevarantima koji zlorabe njihovo povjerenje predstavljajući se kao radnici HZMO-a, nudeći im pritom razne usluge koje nisu u nadležnosti HZMO-a, poput prodaje raznih proizvoda i usluga.

HZMO zato ističe da njegovi radnici obavljaju poslove koji se tiču ostvarivanja prava na obvezno mirovinsko osiguranje isključivo na lokacijama područnih službi/ureda i ispostava, a ne na kućnim adresama građana.

Uz to napominju da HZMO nikada nije provodio ankete telefonski ili izravno (dolaskom na kućne adrese) zbog prikupljanja ikakvih podataka o osiguranicima ili korisnicima usluga HZMO-a, niti nudio bilo kakvu prodaju.

Oglas

Rješavanje o pravima iz mirovinskog osiguranja, o pravu na doplatak za djecu, o pravu na nacionalnu naknadu za starije osobe, pružanje stručne pomoći osiguranim osobama pri ostvarivanju prava, vođenje evidencije o osiguranicima i druge poslove HZMO obavlja u skladu sa zakonom, a svi osobni podatci osiguranika i korisnika su tajni, u skladu s odredbama Opće uredbe o zaštiti podataka (GDPR) i drugim pravnim aktima Zavoda.

“Građane koji se nađu u spomenutim ili sličnim situacijama pozivamo da pokušaj prijevare prijave nadležnim tijelima”, poručuju iz Mirovinskog.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.