Prati nas

Mozaik

Novac

Preskup joj je: ‘Želim sastaviti ugovor o uzdržavanju, ali bez odvjetnika’

Sastavile su same ugovor, no javni bilježnik inzistira da to učini odvjetnik. A on za taj posao traži veliku naknadu.

Objavljeno

|

Starija žena iz Zagreba traži savjet o ugovoru o doživotnom uzdržavanju. Pravnik iz SUH-a pojašnjava troškove i zakonske zahtjeve.
ilustracija: S. Bura/mj

Već smo nekoliko puta pisali što mora sadržavati ugovor o doživotnom uzdržavanju koji mora biti vrlo opsežan i što je moguće više precizan. No, je li za sastavljanje takvog dokumenta nužan odvjetnik kojega si mnogi ne mogu priuštiti?

S tim se pitanjem Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) javila umirovljenica Š.S. iz Zagreba koja ugovor želi potpisati s kćer. “Pripremili smo tekst u kojem je sve pisalo. Kad smo došli kod javnog bilježnika on ga nije htio solemnizirati nego je tražio da nam ugovor sastavi i napiše odvjetnik ili javni bilježnik.”

“Nama je to jako skupo jer je odvjetnik tražio 700 eura. Meni je uzdržavanje potrebno i kćer me ionako već sad uzdržava ali su nam to jako veliki troškovi za sklapanje samog ugovora. Da li možemo to izbjeći ili postoji neki način da smanjimo te troškove?” pita Š.S.

Oglas

Pravnici Pravnog savjetovališta SUH-a naglašavaju da ne postoji zakonska obaveza da tekst ugovora o doživotnom uzdržavanju mora sastaviti odvjetnik ili javni bilježnik. Zakon o obveznim odnosima propisuje samo što mora biti obavezni dio ugovora i da se ugovor mora potvrditi/solemnizirati kod javnog bilježnika ili suda kako bi bio valjan.

“Moguće je da je javni bilježnik odbio solemnizirati ugovor jer nije bio sastavljen na odgovarajući način i nije sadržavao odredbe koje zakon traži. Svakako je najbolje da takav važan i ozbiljan pravni dokument sačini stručna osoba odnosno specijalizirani odvjetnik, ali nije obvezatno. Bilo bi dobro da vam je javni bilježnik pojasnio što nedostaje tekstu ugovora, odnosno da ste ga to pitali i tražili konkretan odgovor”, savjetuju pravnici SUH-a.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.