Prati nas

Vrt

Vrućina u vrtu

Pripremite rajčice, paprike i patlidžane za toplinski val

Vrtlari amateri mogu na nekoliko načina ublažiti pad prinosa, no riječ je o uglavnom jednostavnim mjerama koje će čuvati tlo od pregrijavanja, a biljkama dati dovoljno vode da se same rashlade transpiracijom.

Objavljeno

|

Kako spasiti rajčice, paprike i patlidžane od velikih vrućina?
ilustracija: S. Bura/mj

Prema prognozama Državnog hidrometeorološkog zavoda, Hrvatsku će uskoro zahvatiti toplinski val uz temperature koje će rasti i do 40 Celzijevih stupnjeva. To će se, dakako, odraziti na vrtove, ali i na rajčice za koje mnogi pogrešno misle da su ljubiteljice vrućine.

Zapravo, riječ je o povrću koje najbolje uspijeva na temperaturama koje se kreću iznad 20, a ispod 30 Celzijevih stupnjeva. Kada dnevne temperature porastu iznad 29 ili noći postanu vruće uz najnižu temperaturu od 21 stupnja, mnoge će sorte odbaciti cvjetove. To se odnosi i na druge povrtne vrste iz botaničke obitelji pomoćnica (Solanaceae) poput paprika i patlidžana. Dakako, odbacivanje cvjetova znači i smanjenu rodnost.

Na ovo su posebno osjetljive stare sorte rajčica, dok su se cherry rajčice pokazale otpornijima. Ne treba smetnuti s uma da postoje i nove sorte koje su otporne na toplinske valove.

Oglas

Što se paprika tiče, one su još osjetljivije od rajčica. Agronomi primjećuju da su na visoke temperature osjetljivije babure, dok su papričice poput čilija, dosta otporne. Toplinski valovi mogu izazvati odbacivanje cvjetova i kod patlidžana, tikvica i mahunarki.

Što učiniti?

Vrtlari amateri mogu na nekoliko načina ublažiti pad prinosa, no riječ je o uglavnom jednostavnim mjerama koje će čuvati tlo od pregrijavanja, a biljkama dati dovoljno vode da se same rashlade transpiracijom.

Malčirajte tlo oko rajčica, paprika i patlidžana kako biste rashladili korijen i sačuvali vlažnost. Preporučljivo je koristiti organski malč poput slame ili zrelog komposta, čak i kartona. No u ekstremnim uvjetima posegnite i za neorganskim rješenjem kako biste spasili urod. Zalijevajte duboko u zoni korijena i izbjegnite močenje lista. Posadite više sorti rajčica kako biste osigurali berbu i obavezno istražite sortnu listu kako biste otkrili novitete otporne na visoke ljetne temperature.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.