Prati nas

Vrt

Jednostavna mjera

Ruže dobivaju crne pjege, a list im otpada: Što učiniti?

Otkrijte važnost malčiranja ruža u borbi protiv bolesti i očuvanju ljepote vrta. Saznajte koje malčeve koristiti i kako postići zdrave i prekrasne cvjetove.

Objavljeno

|

Kako ruže spasiti od crne pjegavosti lista?
foto: LiquidGhoul/wikimedia

Iako su kroz stoljeća vrtne ruže selektirane, između ostalog i na otpornost prema bolestima, to ne znači da su oplemenjivači uspjeli proizvesti biljku kojoj nije potrebna nikakva skrb u tom pogledu. Dapače, brojni vrtlari u Hrvatskoj i ostatku svijeta često znaju odustati od uzgoja ovog plemenitog grma, prvenstveno zbog neprekidne borbe protiv pepelnice i crne pjegavosti ruže koju uzrokuje gljivica Diplocarpon rosae.

U ranijim tekstovima smo razmotrili neka organska rješenja za borbu protiv lisnih ušiju i gljivičnih oboljenja na ružama, no stručnjaci upozoravaju da postoji preventivna mjera koja je uz kurativno djelovanje jednako važna za zdravlje ruža, a to je malčiranje (pokrivanje tla slojem organske ili neorganske tvari kako bi se, primarno, sačuvala vlaga i spriječio rast korova).

U svom preglednom radu o zaštitnom potencijalu sode bikarbone u uzgoju ruže, Linda Chalker-Scott, profesorica hortikulture na Državnom sveučilištu Washington, piše: “Kao i kod većine problema u krajobraznom vrtlarstvu, ne postoji ‘čudesan lijek’ za crnu pjegavost ruže. Postoje, međutim, neke jednostavne mjere opreza koje možete poduzeti u liječenju gljivičnih bolesti u vrtu. Zapamtite, najvažnije je odabrati pravu biljku za pravo mjesto”, navodi profesorica pa se prisjeća kako su joj u sjevernom dvorištu ruže uvijek obolijevale od sive plijesni (Botrytis cinerea): “Premještanje ovih grmova u sunčano prednje dvorište potpuno je riješilo problem.”

Oglas

Zašto malčirati ruže?

“Dokazano je da grubo organsko malčiranje smanjuje pojavu crne pjegavosti ruža. Kada sam pregledala literaturu, otkrila sam da isti zaključak vrijedi i za druge bolesti lišća ruže: grubi organski malčevi mogu pomoći protiv širenja bolesti fizičkim, kemijskim i biološkim djelovanjima. Dakle, umjesto da koristite vrtlarsku tkaninu – ili još gore, da ostavite tlo oko ruža golo – pokrijte ga debelim slojem malča od drvene sječke”, savjetuje profesorica.

Uz uredno zalijevanje koje će ružama omogućiti da budu zdrave, malč će spriječiti bujanje bolesti te će u ranim fazama obolijevanja, tretiranje s organskim pesticidima polučiti bolje rezultate, zaključuje Chalker-Scott.

Koji malč odabrati?

Jedan od najboljih organskih malčeva za ruže jest usitnjeno cedrovo drvo. Trajno je, jednostavno se grabljicama ukloni i vrati nakon primjene granuliranog gnojiva, a vjetar ga ne pomiče lako. Osim toga, dolazi u raznim bojanim varijantama, što neki vrtlari posebno cijene, no to je stvar (ne)ukusa.

Naši vrtlari skloni su koristiti priručne materijale za malčiranje kao što su pokošena trava ili slama dok se u domaćim specijaliziranim trgovinama može kupiti gotov malč od kore drveta po okvirnoj cijeni od 0,10 do 0,40 eura za litru.

Ono što je posebno važno je paziti na zdravstvenu ispravnost malča kako ne biste unijeli probleme u ružičnjak. Kada je riječ o drvenom malču ili malču od kore drveta, važno je da je načinjen od zdravog drveta, bez nametnika i bolesti koji bi mogli uništiti cijeli vrt.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.