Prati nas

Mozaik

Pravnici odgovaraju

Umirovljenica (72) se boji oduzimanja poslovne sposobnosti. Što učiniti?

Zbog boravka na psihijatriji, umirovljenici prijeti oduzimanje poslovne sposobnosti. Strahuje za svoju imovinu i mirovinu.

Objavljeno

|

Umirovljenica Ana, koja uskoro slavi okruglih 80 godina, dijeli intimne trenutke života. Podigla je samostalnu djecu težnjom za obrazovanjem, s uspješnim brakom od 49 godina. Gubitak supruga promijenio je njezin svijet, ali i inspirirao novi život s petero unučadi. Dok čeka smještaj u domu, uživa u samostalnosti, ali sprema se na promjenu.
ilustracija: S. Bura/mj

Oduzimanje poslovne sposobnosti starijoj osobi osjetljivo je pitanje, pogotovo ako ta osoba ima vrijednu imovinu. Upravo se na tu temu Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) javila B.Z. iz Splita koja kaže da ima rođakinju staru 72 godine koja živi sama.

“Nema uže obitelji, a ja joj povremeno pomažem i obilazim ju. Početkom godine imala je incident i hitna ju je odvela u bolnicu na psihijatrijski odjel na kojem je bila četiri mjeseca. Sada ju zove socijalna radnica iz Zavoda za socijalni rad i želi ju obići i tvrdi da treba voditi postupak za oduzimanje poslovne sposobnosti jer su dobili obavijest od bolnice”, piše B.Z.

“Moja rođakinja to ne želi i smatra da može sve sama kao i do sada, boji se smještaja u psihijatrijsku ustanovu, boji se da će joj netko oduzeti stan i mirovinu i ne želi taj postupak. Što da radi?” pita zabrinuta Splićanka.

Oglas

Institut oduzimanja poslovne sposobnosti i imenovanja skrbnika osobama bez poslovne sposobnosti postoji za slučajeve kada se netko ne može sam na odgovarajući način brinuti o svojim pravima i interesima a razlozi za to mogu biti različiti, a najčešće su medicinske prirode, odgovaraju pravnici SUH-a.

“Službene osobe su sukladno odredbama Zakona o socijalnoj skrbi, kao i drugim propisima, dužne obavijestiti nadležni Zavod za socijalni rad o osobama koje imaju poteškoće koje im onemogućavaju da se brinu na odgovarajući način o sebi, o svojim pravima i interesima. To je posebice obaveza liječnika i oni su je dužni poštivati. Međutim sama obavijest Zavodu i samo prikupljanje informacija od strane socijalnog radnika (koji je također dužan postupati po obavijesti liječnika) ne znači da će postupak biti i pokrenut”, stoji u odgovoru.

“Najbolje za Vašu rođakinju jest da sudjeluje u tom postupku aktivno, da pruži dokaze da može samostalno živjeti i brinuti o svojim pravima i interesima i da joj nije potrebno oduzimanje poslovne sposobnosti i imenovanje skrbnika. Nažalost, nepobitna je činjenica i vrlo ozbiljan i zabrinjavajući podatak da je rođakinja provela četiri mjeseca na psihijatrijskom odjelu. Ako njezino zdravstveno stanje nije trajno i radilo se samo o incidentu i iznimnom slučaju, ne mora doći do oduzimanja poslovne sposobnosti.”

“Ako Zavod za socijalni rad odluči da će pokrenuti postupak, tada se u tom postupku provodi obavezno medicinsko vještačenje i moraju postojati svi razlozi i detaljno i medicinski potkrijepljeno objašnjenje za procjenu i odluku o oduzimanju poslovne spobnosti, o čemu će odlučiti sud. Naravno, Vaša rođakinja može angažirati stručnu pomoć odvjetnika, ukoliko ima sredstava za to”, stoji u odgovoru Pravnog savjetovališta.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.