Prati nas

Vrt

Nova moda

Uzgoj povrća u vrećama: Moderno rješenje za urbane vrtove

Vreće za uzgoj idealan su način za uzgoj rajčica, patlidžana, čilija i krastavaca na sunčanim terasama i balkonima, kao i u stakleniku.

Objavljeno

|

Otkrijte praktične vreće za sadnju rajčica koje štede prostor i olakšavaju uzgoj. Idealne za balkone, terase i vrtove, dostupne u raznim veličinama.
ilustracija: S. Bura/mj

Sudeći prema ponudi u trgovačkim lancima, vreće za sadnju ove su godine hit u Hrvatskoj. Dolaze u različitim bojama i veličinama, a trebale bi zamijeniti klasične lonce za uzgoj biljaka od kojih su, kunu se neki vrtlari, puno bolje i praktičnije.

Naime, vreće su se tradicionalno koristile u staklenicima i uvedene su kao alternativa sadnji izravno u tlo staklenika. Sadanja u vrećama omogućila je da se biljke mogu lako premjestiti, što je u nekim situacijama štedjelo prostor, a s obzirom da je statično tlo zamijenjeno mobilnim supstratom u vrećama, lakše je i kontrolirati s tlom povezane bolesti.

Danas vreće i dalje koristimo u staklenicima, no pokazalo se da su savršene za sunčana mjesta na otvorenom. I ne samo to! Vreće su praktične. Tako su iznimno popularne postale vreće za uzgoj krumpira. One sa strane imaju prozor koji se zatvara čičak trakom. Kroz njega je moguće vidjeti kako se gomolji razvijaju, ali i ubrati mladi krumpir, bez da se mora uništiti cijela biljka.

Oglas

Još su popularnije vreće za uzgoj jagoda koje imaju postrano raspoređene rupe za sadnju. U konačnici, vreća se zazeleni cijelom svojom površinom, a plodovi koji rastu iz biljki u postranim rupama ne dodiruju tlo, zbog čega su čišći i manje skloni truljenju.

Kako izgleda kvalitetna vreća za sadnju?

Kvalitetne vreće za sadnju jednostavne su za korištenje i višekratno iskoristive. Izrađene su od čvrstog, tkanog polietilena otpornog na UV zrake, imaju ojačane drenažne otvore na dnu i mogu se lako premjestiti pomoću ručki sa svake strane. Dolaze u različitim litražama, već od deset pa do stotinjak litara pa o tome ovisi što ćemo u njih saditi. U nastavku donosimo neke temeljne smjernice za uzgoj povrća u vrećama.

Priprema i sadnja

Ako vreća nema ojačane drenažne rupe, napravite ih prije punjenja supstratom. Idealno bi bilo da je vreća, zbog bolje odvodnje, smještena na sloj šljunka ili oblutaka, možda i na drvene palete.

Rasporedite supstrat u vreći protresanjem i gnječenjem poput jastuka. Neka supstrat bude ravnomjerno raspoređen tako da vreća može samostalno stajati.

Supstrat treba ispuniti cijelu vreću do vrha, budući da će se slegnuti za neko vrijeme. Sadite kao da sadite na gredicu te dobro zalijte.

Što se može uzgajati u vrećama?

Vreće za uzgoj idealne su za biljke koje nemaju preduboko korijenje, poput rajčica, krastavaca, slatkih paprika, čilija, patlidžana i tikvica, jagoda, salate, endivije, bosiljka, rikole. U dublje vreće posadite krumpir.

Njega i uzgoj

Kada viši usjevi ili usjevi s teškim vrhovima dosegnu visinu od 20 centimetara, zabodite potporni štap u vreću pored svake biljke. Pričvrstite biljku na štap, a štap pričvrstite za neku stabilnu strukturu, ako je moguće. To će spriječiti da se biljke prevrnu na vjetru.

Održavajte supstrat vlažnim i prihranjujte biljke poput patlidžana, rajčica, krastavaca i paprika gnojivom s visokim udjelom kalija kada se pojave cvjetovi. To će osigurati da dobijete najsočnije plodove. Nakon sezone, reciklirajte supstrat tako da ga raspete u tlo, a vreće operite i spremite za iduću sezonu.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.