Prati nas

Mozaik

Punomoć

‘Mogu li preuzeti sudski spor koji suprug vodi s vlastitim bratom?’

Opća punomoć u kojoj piše da ste ovlašteni u njegovo ime i za njegov račun obavljati sve poslove je u redu, ali često nije dovoljna, odgovaraju pravni eksperti SUH-a.

Objavljeno

|

Portret umirovljenice Maje: Maja, srednjih godina, s toplim osmijehom i sijedom kosom, drži pismo koje otkriva značajnu razliku u mirovinama između Hrvatske i Slovenije. Njezin izraz lica odražava zadovoljstvo i iznenađenje boljom mirovinom, ističući temu različitih mirovinskih sustava među državama. Slika prikazuje Maju kao ljubaznu osobu spremnu podijeliti svoje iskustvo s publikom.
ilustracija: S. Bura/mj

Sudski postupci koji međusobno vode članovi obitelji mogu biti razorni i za obitelj, ali i pojedince u postupku. Jednu takvu situaciju Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske iznijela je Zagrepčanka koja želi supruga poštedjeti stresa sudovanja s rođenim bratom.

I.K. iz Zagreba tako navodi da su se ona i suprug zajedno brinuli o njegovom bratu koji cijeli život nije imao nikoga drugoga osim njih. “Obavljao je poslove za njega, a i sada, kad je brat u domu, brine o njemu. Međutim brat je pod raznim utjecajima odlučio prekinuti odnose sa mojim mužem pa ga je čak i tužio za vraćanje većeg iznosa novca”, navodi.

“Mog muža je sve to jako pogodilo i vidim da se ne snalazi u svemu zbog toga. Čak mislim da radi loše stvari za sebe i daje loše upute odvjetniku, to ga sve jako opterećuje i uznemirava. Bojim se da će naškoditi sebi i nama pa bih najradije preuzela sav taj posao, a posebno sudski spor”, piše ova Zagrepčanka.

Oglas

Pravnici SUH-a odgovaraju da I.K. zaosta može dobiti suprugovu punomoć za obavljanje svakog posla u njegovo ime i za njegov račun. “Punomoć koju treba ovjeriti kod javnog bilježnika mora biti sastavljena tako da je u njoj jasno navedeno za koje poslove i radnje ste ovlašteni.”

“Opća punomoć u kojoj piše da ste ovlašteni u njegovo ime i za njegov račun obavljati sve poslove je u redu, ali često nije dovoljna. Zato treba sastaviti punomoć u kojoj se točno navode poslovi. Može se izdati i više specijalnih punomoći. To se posebno odnosi na poslove u vezi vođenja parnice, a izričito glede Vašeg ovlaštenja u vezi angažiranja odvjetnika kojeg savjetujemo uzeti (Vi ne možete biti punomoćnik u parnici) pa vam suprug treba dati punomoć da vi angažirate odvjetnika, tj. vodite te poslove”, zaključuju u Pravnom savjetovalištu SUH-a.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.