Prati nas

Mozaik

Komplicirana situacija

‘Očuh želi da ja naslijedim stan, a ne njegov sin. Moram li platiti porez?’

Nasljeđivanje nekretnina s roditelja na djecu jednostavna je stvar. No situacija postaje kompliciranija kada u igru uđe oporuka u koju oporučitelj ne stavlja svoje izravne potomke.

Objavljeno

|

Oporuka je dokument kojim vlasnik imovine određuje njezinu raspodjelu nakon smrti. U primjeru A.A. iz Opuzena, očuh je vlastoručnom oporukom ostavio suvlasništvo nad stanom. Zakonski nasljednici, poput majke i polubrata, imaju pravo na nužni dio. Saznajte više o nužnom dijelu i porezu na nasljedstvo.
ilustracija: S. Bura/mj

Oporuka je dokument posljednje volje kojim vlasnik neke imovine određuje što će se s tom imovinom dogoditi nakon njegove smrti. Točnije, komu će ona pripasti. Ostavitelj u oporuku može unijeti sve čime je bio ovlašten raspolagati i za života, uz ograničenja koja nameću zakonske odredbe o nužnom nasljeđivanju u korist članova njegove obitelji.

Upravo je to zabrinulo jednu buduću nasljednicu koja je pomoć zatražila u Pravnom savjetovalištu Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH). Kako navodi A.A. iz Opuzena, njen je očuh napisao vlastoručnu oporuku kojom joj ostavlja suvlasništvo nad stanom.

“Može li on to jer, moja majka s njim ima i sina, mog polubrata, kojem on ne želi ostaviti ništa, kao ni našoj majci? Vrijedi li takva oporuka i plaćam li porez na nasljedstvo?” pita A.A.

Oglas

Propisi o nasljeđivanju određuju da se prvo utvrđuje nasljeđivanje po oporuci, a nakon toga po zakonu, odgovaraju iz Pravnog savjetovališta.

Oporučni nasljednik može biti svatko koga oporučitelj odredi i nije važno njegovo srodstvo prema ostavitelju. Kod zakonskog nasljeđivanja računa se krvno srodstvo, za što treba imati javne isprave i dokaze.

“U Vašem slučaju to znači da možete biti oporučni nasljednik vašeg očuha, ako je oporuka valjana, ali da Vaša majka i Vaš polubrat imaju pravo na nužni dio, ako ga zatraže. Važna činjenica je pri tome jesu li majka i Vaš polubrat već namireni u svom nužnom dijelu jer im je ostavitelj npr. darovao nešto, ili postoje neki drugi razlozi da ne budu nužni nasljednici, koje vi možete isticati, ako zatraže nužni dio”, stoji u odgovoru.

“Činjenice o tome da je neki nužni nasljednik namiren se također mogu unijeti u oporuku. Glede poreza na nasljedstvo, njega su oslobođeni samo partner umrlog i krvni srodnici u uspravnoj krvnoj  liniji (djed-otac-dijete-unuk i tako dalje). Dakle niste oslobođeni poreza na nasljeđivanje nakon očuha”, zaključuje pravnici SUH-a. Sve o nužnom dijelu potražite na ovoj poveznici.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.