Prati nas

Mozaik

Zadar

Tisuće umirovljenika ostale su bez besplatnog pokaza

Mirovine rastu puževim korakom, često na štetu samih umirovljenika. Mnogi su tako izgubili prava čija je vrijednost daleko iznad samog porasta primanja.

Objavljeno

|

Tko ima prava na besplatan prijevoz?
screenshot: Youtube

Do prije nekoliko godina čak 5 tisuća zadarskih umirovljenika imalo je besplatan pokaz za gradski prijevoz. Sada ga ima samo njih 1.700. Ni zdravima nije lako pješačiti tijekom ljetnih vrućina, a kamoli starijima do bolnice, liječnika i nazad, javlja HRT.

Osamdesetogodišnji gospodin Ive imao je besplatan pokaz za autobus desetak godina. No od prvog svibnja više nema. Naime, limit mirovine je 397 eura da bi ostvario to pravo. On ima euro više, 398. “Pegula”, kako bi rekli Dalmatinci. “Nema. Jedan euro prelazi. Nema, sad smo bogati”, kazao je gospodin Ive.

Kada smo prešli na euro i kada je Liburnija odlučila digitalizirati, plastificirati karte, određeno je da 397 eura bude najviši iznos mirovine da bi se besplatno vozilo. Budući da je mirovina, zbog inflacije, puževim korakom umirovljenicima ipak rasla, znatan dio njih ostao je bez besplatnog prijevoza.

Oglas

“Imali smo u jednom trenutku preko 5000 pokaza umirovljenika prije 3,4,5 godina možda. Trenutno imamo oko 1.700 umirovljenika koji udovoljavaju tim kriterijima”, rekao je Slobodan Erslan, voditelj Prometno-operativnog odjela Liburnije. Oni koji ne zadovoljavaju uvjete moraju platiti 20 eura mjesečno ili na bicikl.

“Imam samo jednog prijatelja s Bokanjca s nižim primanjima koji ispunjava uvjete za dobivanje gradske pokazne karte”, otkrio je HRT-u Branko, umirovljenik iz Zadra. No nisu svi ovako vitalni da se gradom mogu kretati na biciklu.

“Imali smo naznaka da bi grad išao korigirati taj cenzus”, kaže Erslan. No zasad su to samo naznake. Za kroničan nedostatak vozača u Zadru, Hrvatskoj, Europi svi znaju. U Liburniji kažu, danas je dobar dan za njih jer su, nakon godinu dana sređivanja dokumenata, uspjeli zaposliti vozača – Filipinca.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.