Prati nas

Povjerljivo

Oblak nad proslavom

‘Treba li svekrova djevojka biti na obiteljskim slavljima? Svugdje se gura!’

Razvod i novi partneri mogu utjecati na obiteljsku harmoniju, posebno u kontekstu obiteljskih okupljanja i proslava. Treba li nove partnere članova obitelji smatrati uljezima na obiteljskim slavljima? Odgovor je kratak: Ne.

Objavljeno

|

'Svugdje se gura! Svekrova djevojka dolazi na obiteljska slavlja, je li to u redu?'
ilustracija: S. Bura/mj

Iako prekid braka može donijeti olakšanje i novi početak za bivše partnere, često ostavlja dugotrajne posljedice na cjelokupnu obiteljsku strukturu, ponajviše djecu. Kad u ovu složenu sliku uđu novi partneri, odnosi unutar obitelji postaju još kompliciraniji. Pokazuje to i ispovijest mlade žene koja ne zna kako se postaviti u novoj obiteljskoj podjeli uloga.

Naime, mlada majka (koja je željela ostati anonimna) podijelila je svoje frustracije vezane za nadolazeći rođendan njenog djeteta. U objavi na Facebook stranici Mamine tajne izrazila je nezadovoljstvo zbog svekra i njegove nove partnerice koju obitelj smatra vrlo nedobrodošlom. Nažalost, nije objasnila u kakvom su odnosu njena svekrva i svekrova nova partnerica.

“S obzirom da se bliži djetetov rođendan, pozvali smo bake i djedove”, napisala je majka. “Roditelji mog muža su rastavljeni i njegov tata ima novu djevojku. Nisu vjenčani, niti žive zajedno, ali ona se ama baš svugdje gura. Dakle, pozvali smo djeda, ali ona će doći s njim. Je li to normalno? Mi je jednostavno ne želimo, ni suprug ni ja.”

Oglas

Majka nadalje objašnjava svoje razloge za nezadovoljstvo: “Uvijek želi držati dijete u naručju, a meni to smeta. Niti je mojem mužu kakva rodbina, niti meni, a niti našem djetetu. Stvar je u tome da djed svugdje ide s njom. Kako to na lijep način objasniti? Želimo samo užu obitelj na slavlju.” Na kraju, majka izražava svoje konačno mišljenje: “Ona ima svoje unuke, neka se s njima druži.”

Ova situacija izazvala je različite reakcije među sudionicima rasprave. Snježana je tako istaknula da sve ovisi o okolnostima pod kojima su se muževi roditelji razveli: “Ako je to bilo sporazumno i odnosi su u redu, a ta nova partnerica nema veze s razvodom, onda je i u redu da novi partneri članova obitelji dolaze na proslave. Ali ako je situacija bila takva da je možda ta žena bila razlog raspada braka, onda je za shvatiti da baš i nije poželjna na obiteljskim događanjima.”

Lea, koja ima sličnu situaciju, podijelila je svoje iskustvo: “Nažalost i mi imamo takvu, skoro pa sličnu situaciju i ne može se to riješiti mirnim putem, nažalost. Ali ako ste odlučni i čvrsto stojite oko svoje odluke, samo naprijed. Kao što ste rekli, ta žena vama nije ništa, a kamoli djetetu. Sretno i puno podrške vam šaljem.”

Ako poštuje svekra…

Ana je pak naglasila važnost međusobnog poštovanja: “Smatram da nitko nikog ne treba voljeti na silu. Odnosno da, primjerice, sin ne treba voljeti novu partnericu svog oca samo zato što je otac s njom i voli ju. Ali uvijek treba postojati međusobno poštovanje i uvažavanje, čega u vašoj situaciji nema.”

Blaženka je imala drugačiji pogled na situaciju: “Koga briga što se tebi sviđa. Djed je birao sebi, a ne drugima. Ne budite puni predrasuda, dajte joj šansu.”

I komentatorica Gorana je ponudila savjet: “Vaš suprug treba jasno i glasno svom ocu reći svoje mišljenje i u skladu s tim nastavite živote. Puno je tu faktora koje mi ne znamo, a moguće da utječu na cijeli odnos i pogled na partnericu vašeg svekra. Treba biti civiliziran i dostojanstven, ali i svjestan da svaka odluka ima i posljedicu.”

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.