Apšmalcane ili abšmalcane mahune su tradicionalno zagrebačko jelo koje je davno izašlo iz mode, no to ne znači da je otišlo u zaborav. Ime jela potječe od njemačke riječi schmaltz, što znači masnoća, a postupak pripreme uključuje kuhanje mahuna i njihovo prženje na masnoći s krušnim mrvicama.
S obzirom na jednostavnost pripreme i mali broj sastojaka, vrlo je lako prilagođavati ovo jelo vlastitom ukusu odabirom različitih masnoća. Ovisno o osobnim preferencijama, to mogu biti maslac, ulje, svinjska mast ili prženi sitno kosani špek.
Sastojci
500 grama zelenih ili žutih mahuna
100 g maslaca
70 g krušnih mrvica
2 češnja češnjaka
sol i papar
muškatni oraščić (prema želji)
Priprema
Očistite i narežite mahune. Stavite ih kuhati u veći lonac s posoljenom vodom pazeći da ih ne prekuhate. Neka budu lagano al dente, što znači da se trebaju kuhati desetak minuta. Koristite li smrznute mahune, slijedite upute s pakiranja. Ako želite obrok učiniti zasitnijim, možete zasebno skuhati i malo krumpira koji ćete pomiješati s kuhanim mahunama.
tekst se nastavlja ispod oglasa
Dok se mahune kuhaju, u tavi srednje veličine rastopite maslac na laganoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pržite ga kratko, otprilike jednu minutu, dok ne zamiriše. Zatim dodajte krušne mrvice i pržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju.
Nakon što su mahune kuhane, ocijedite ih i dodajte u tavu s prženim krušnim mrvicama. Posolite ih, dodajte malo papra i po želji naribanog muškatnog oraščića. Sve dobro promiješajte i pržite zajedno još minutu do dvije, dok se svi okusi ne prožmu. Jelo poslužite toplo kao prilog ili lagani glavni obrok.
tekst se nastavlja ispod oglasa