Prati nas

Vijesti

SSSH o reformi: Produljenje radnog vijeka neće stvoriti nova radna mjesta

Hrvatska mora pronaći način da radnike u dobi između 50 i 64 godine zadrži u svijetu rada – prema njihovoj stopi zaposlenosti najgori smo nakon Grčke.

Objavljeno

|

Ilustracija, prosvjed #hrvatskamozebolje (foto: MojeVrijeme.hr)

Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) osuđuje najave da će do 67. godine života morati raditi svi danas mlađi od 52 godine.

Umjesto da se na temelju ozbiljnih analiza i projekcija potakne rasprava o različitim mogućim rješenjima, javnosti se “neslužbenim izvorima” kao smisleno i moguće plasira samo jedno rješenje, koje pritom nije osobito opravdano, niti može uroditi višom razinom mirovina, ističe SSSH u priopćenju.

Očekivano trajanje života u Hrvatskoj i dalje je oko tri godine kraće od prosjeka Europske unije – 78,2 godine u 2016. godini, naspram 81 na razini EU-a, naglašava SSSH. Slično je i u drugim novim članicama EU-a, zbog čega većina njih trenutno ne planira povećanje dobi za odlazak u mirovinu iznad 65 godina. Uz Hrvatsku, izuzetak je Slovačka, no u njoj se danas u mirovinu odlazi sa 62 godine. Sedam novih članica ni danas još nije dosegnulo 65 godina kao uvjet za mirovinu.

SSSH naglašava da ovakva mjere neće stvoriti nova radna mjesta, a hrvatske će radnike, koji su poslodavcima prestari već nakon pedesete, osuditi na nezaposlenost i siromaštvo u starosti.

Hrvatska mora pronaći način da radnike u dobi između 50 i 64 godine zadrži u svijetu rada – prema njihovoj stopi zaposlenosti najgori smo nakon Grčke (38,1 posto u 2016. naspram prosjeka EU-a od 72,4 posto), piše SSSH.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.