Ministar turizma Tonči Glavina (HDZ) komentirao je za RTL učinak inflacije na turizam. Prema novim podacima o inflaciji, gorivo je pet posto skuplje nego lani, a restorani i hoteli su poskupjeli za 8,5 posto, dok su cijene hrane i pića narasle za 5,8 posto.
Između ostalog, komentirao je porazan podatak da su trešnje skuplje od svinjetine. “Nama veliki problem stvara cijena u maloprodaji jer cijene nabave i svega tog skupa ima utjecaja na konačni proizvod”, kazao je Glavina.
Za primjer uzima večeru u restoranu koja je složeni ugostiteljski proizvod. “Sastoji se od cijelog niza ulaznih parametara i logično je da ako su ulazni parametri takvi kakvi jesu da se to mora prilagoditi. Mi moramo o tome voditi računa. Bitno mi je da naši gosti budu zadovoljni s ponudom i da prepoznaju Hrvatsku kao destinaciju koja daje dodanu vrijednost.”
“Još bitnije je da hrvatski građani imaju pozitivne učinke od turizma i da im se kvaliteta života poboljšava i da Hrvatska ne bude u nekom smislu i uslugama preskupa. I tu imamo podatke koji su jako dobri i obećavajući koje sam prezentirao nedavno”, dodaje.
“U prvih šest mjeseci imamo povećanje od čak 11 posto dolazaka i noćenja u komercijalne smještajne objekte hrvatskih državljana. Nikad više Hrvata nije putovalo što potvrđuje da nam raste standard. Rast plaća i mirovina je vidljiv i po turizmu i turističkoj potrošnji”, izjavio je ministar turizma.