Prati nas

Kuhinja

Superhrana

5 najvećih prednosti batata za zdravlje

Nema povrća toliko svestranog kao obični krumpir koji je izvrstan pečen, pržen, kuhan ili kao pire, samostalno ili u kombinaciji s drugim jelima. No, prava zvijezda među gomoljastim povrćem ipak je batat, čije prednosti nadilaze lijepu boju i sladak okus.

Objavljeno

|

Autor

Batat (sweet potato) bogat vlaknima, vitaminima A, B6 i C te antioksidansima, povrće koje jača probavu, imunitet, zdravlje kože i mentalno zdravlje.
foto: Mollyroselee /Pixabay

Čak i ako mislite da znate sve o hrani, moguće je da još ne poznajete najvažnije nutritivne vrijednosti batata. Upravo zato objašnjenja i savjeti nutricionistica Natalie Rizzo i Jessica Lehmann za Reader’s Digest mogu vas potaknuti da ovo moćno povrće uvrstite u svoj redovni jelovnik. Saznajte koliko su batati zdravi, koje hranjive tvari sadrže i koliko ih je optimalno jesti.

Zdravlje crijeva

Batat doprinosi zdravlju crijeva zahvaljujući visokom udjelu vlakana pa tako jedan srednje veliki gomolj, pečen u kori, sadrži 15 posto dnevne preporučene količine. Vlakna pomažu probavi i sprječavaju zatvor. Kod batata je prednost i što se kao složeni ugljikohidrat sporije probavlja od jednostavnih ugljikohidrata, a to pomaže u stabilizaciji šećera u krvi i održavanju energije i raspoloženja. Sporija probava također znači da vas batat dulje drži sitima.

Smanjuje upale, štiti od raka, dobar je i za kožu

Batat je bogat antioksidansima, poput vitamina C, karotenoida i fenilpropanoida, koji smanjuju upale i štite od kroničnih bolesti i određenih vrsta raka. Također poboljšava vid (zahvaljujući beta-karotenu i vitaminu A), jača imunološki sustav (vitamin C i mangan) i kosti (mangan). Redovito konzumiranje batata dobro je i za kožu, jer beta-karoten pomaže u zaštiti od oštećenja izazvanih suncem i poboljšava elastičnost kože.

oglas

Podržava mentalno zdravlje

Batat također pozitivno utječe na mentalno zdravlje jer sadrži vitamin B6, koji je potreban za sintezu serotonina, neurotransmitera koji regulira raspoloženje. Nutricionisti ga smatraju superhranom zbog visokog sadržaja vlakana, kalija i vitamina A, B6 i C. Iako sâm po sebi ne sadrži dovoljno proteina, u kombinaciji s jajima, piletinom bez kože, grčkim jogurtom, grahom ili slanutkom postaje zasitan obrok.

Optimalna količina je jedan batat dnevno. Više od toga nije nužno, jer je važno jesti raznoliko povrće. Način pripreme također utječe na nutritivne vrijednosti pa se preporučuje peći ga bilo na tavi, u pećnici, fritezi na vrući zrak ili mikrovalnoj. Nutricionistice savjetuju rezanje na kockice, pripremu s malo zdravih masnoća i izbjegavanje previše soli, šećera ili maslaca. Eksperimentiranje s batatom u obrocima ne samo da je zabavno, nego i izuzetno korisno za zdravlje.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP