Prati nas

Mozaik

Rok trajanja

16 namirnica koje vjerojatno predugo čuvate u smočnici

Namirnice kao što su žitarice, začini i orašasti plodovi često predugo stoje u smočnici iako već nakon nekoliko mjeseci mogu izgubiti svježinu, okus i hranjive tvari, osobito tijekom ljetnih vrućina. Provjerite police i doznajte kada je vrijeme za bacanje starih pakiranja.

Objavljeno

|

Autor

Zdravi prehrambeni proizvodi raspoređeni na drvenom stolu u kuhinji, uključujući biljna mlijeka, grickalice bez glutena, fermentirane proizvode i namaze bez aditiva, u ambalaži s oznakama prirodnih sastojaka. Sunčeva svjetlost obasjava stol, stvarajući toplu i privlačnu atmosferu.
ilustracija: S. Bura/mj

Svi znamo da mlijeko i meso ne trebamo konzumirati nakon isteka roka, ali često zaboravljamo na hranu u smočnici. Namirnice poput žitarica, začina i orašastih plodova mogu užegnuti ili izgubiti svojstva i prije isteka roka trajanja. To se osobito događa ljeti na visokim temperaturama.

Kvinoja

Rok trajanja cjelovitih žitarica poput kvinoje i pira ovisi o masnoćama koje sadrže u malim količinama. Visoke temperature, zrak i vlaga najveći su neprijatelji žitarica jer mogu negativno utjecati na zdrava ulja u njima, što može uzrokovati da užegnu. Žitarice uvijek trebaju imati blago slatkast miris ili ga uopće ne smiju imati. Ako osjetite miris po pljesni ili užegloj masnoći, žitarice više nisu na vrhuncu kvalitete.

Kurkuma

Mljeveni začini poput kurkume, paprike i muškatnog oraščića gube snagu nakon otprilike dvije do tri godine. Konzumacija starih začina nije štetna za zdravlje, ali više neće dodavati bogat okus jelima. Kratki test mirisa i okusa pomoći će vam da provjerite svježinu začina.

oglas

Prašak za pecivo

Vrećice praška za pecivo i sode bikarbone s vremenom gube moć, što znači da neće omogućiti da se tijesto lijepo digne i da bude rahlo. Testirati ih možete jednostavnim kuhinjskim eksperimentom: pomiješajte sodu bikarbonu s octom, a prašak za pecivo s toplom vodom. Ako se pjeni i stvara mjehuriće, sastojci su još dovoljno svježi.

Graham krekeri

Otvorene vrećice graham krekera uvijek čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi kako u njih ne bi ušla vlaga. No, čak i neotvoreni krekeri u hermetički zatvorenoj vrećici mogu izgubiti pravi bogat okus i teksturu, pa ih je najbolje potrošiti u nekoliko mjeseci.

Orašasti plodovi i sjemenke

Orašaste plodove poput badema i kikirikija trebali biste jesti unutar nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci. Oni obično imaju visok udio ulja koje nakon duljeg stajanja užegne. Za optimalnu svježinu i dulji vijek trajanja, čuvajte ih u hladnjaku ili zamrzivaču.

Žitarice za doručak

U otvorenim pakiranjima žitarice brzo gube svježinu zbog zraka, dok neotvorene mogu trajati i do godinu dana. Ako sadrže orašaste plodove ili sjemenke, mogu užegnuti i ranije.

Slatkiši

Kod slatkiša rok trajanja ovisi o sastavu i kvaliteti. Kod proizvoda lošije kvalitete, osobito ljeti, brzo ćete primijetiti bijeli sloj na čokoladi – riječ je o izdvajanju masnoće (fat bloom), što nije opasno, ali utječe na izgled i teksturu. Kod kvalitetnijih proizvoda dulje se zadržava i okus i oblik.

Pivo

Skladištenje piva na sobnoj temperaturi može ubrzati starenje i razvoj neželjenog okusa. Nakon otprilike četiri do šest mjeseci na toplom i svjetlom mjestu pivo gubi kvalitetu. Hladnjak je najbolja opcija za sva piva i u svako doba godine.

Čaj i kava

Čaj u vrećicama najbolje je konzumirati unutar godine dana jer ulja u čaju s vremenom stare i promijene okus. Isto vrijedi za kavu; otvorena kava u zrnu ili mljevena najbolje se koristi unutar nekoliko tjedana, a instant kava traje oko dva mjeseca.

Smeđi šećer

Otvorena vrećica smeđeg šećera može se s vremenom osušiti i stvrdnuti. To ne znači da se pokvario. I dalje je siguran za uporabu, ali ga je bolje držati u hermetički zatvorenoj posudi kako bi ostao sipak.

Konzervirano povrće

Konzervirano povrće traje godinama ako je limenka neoštećena. Visokokiselinsko povrće poput kiselih krastavaca najbolje je unutar 12–18 mjeseci, a niskokiselinske namirnice poput kukuruza mogu trajati i do pet godina. S vremenom se može promijeniti samo okus ili tekstura.

Maslinovo ulje

Svjetlo i toplina nisu prijatelji maslinovog ulja. Nećete se razboljeti od starog ulja, ali otvorena boca može imati neugodan okus već nakon šest mjeseci. Ako ga rijetko koristite, kupujte manje boce.

Cjelovito brašno

Brašno je bolje pohraniti u hladnjaku ili zamrzivaču, jer cjelovito brašno užegne prije bijelog. U hladnjaku traje do osam mjeseci, a u zamrzivaču do godinu dana.

Krumpir

Krumpir obično traje do dva mjeseca u smočnici. Najbolje vrijeme mu je prošlo kada počne klijati ili razvijati mekane mrlje.

Smeđa riža

Smeđa riža sadrži ulje koje može užegnuti, pa joj je trajnost otprilike šest mjeseci na sobnoj temperaturi, dok u zamrzivaču može potrajati godinu dana.

Češnjak

Češnjak je najbolje čuvati u tamnoj, hladnoj smočnici na temperaturi oko 15 °C tri do pet mjeseci, i to u mrežastim vrećicama. Ako se predugo čuva, može uvenuti ili početi klijati. Ni jedno ni drugo nije štetno, ali pokazuje da češnjak više nije na vrhuncu kvalitete.

oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite zadovoljno, živite dobro.

EPP