Pečenje kolača ne mora biti komplicirano, niti iza njega mora ostati hrpa prljavog posuđa. Dapače, sve su popularniji kolači kakve su naše najke i bake znale na brzinu zamiješati i ispeći. Jedan o njih je ovaj klasik koji se miješa u jednoj posudi, bez miksera i uvijek uspije.
Rezultat je lagan, sočan i prozračan kolač koji miriše na sunčane dane i Mediteran, ali je idealan baš sada u vrijeme jesenjeg bluesa, sve hladnijih i tmurnijih dana. Što je onda bolje od kolača koji donosi malo svježine i optimizma u kuhinji.
Zašto je limunova korica neodoljiva?
Korica limuna u kolačima je čarolija u prahu. U njoj se kriju eterična ulja koja oslobađaju eksploziju svježine čim je naribamo. Sok daje kiselkastu notu, ali korica donosi nosi miris koji podiže raspoloženje i budi osjetila. I ne, ne postoji dostojna zamjena svježoj limunovoj kori. Zaboravite na sve te dehidrate, praške i arome u bočicama.
Ipak, budite oprezni i odaberite neprskane ili bio limune, ako želite koristiti koricu. Naime, “običan” limun u dućanima prskan je imazalilom pa je posljedično sitnim slovima na deklaraciji navedeno da kora nije za konzumaciju. Riječ je o fungicidu koji sprječava razvoj plijesni i tako plod štiti od brzog propadanja, ali i potrošače od mikotoksina koje te plijesni proizvode i otpuštaju u plod.
Sastojci
200 g maslaca i još malo za premazivanje kalupa
3 jaja srednje veličine
200 g šećera
200 g brašna
prašak za pecivo
naribana korica i sok 3 limuna
50 g šećera u prahu
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 °C (160 °C ako imate ventilator). Kalup promjera 20 centimetara obložite papirom za pečenje i lagano premažite maslacem. U manjem lončiću otopite maslac i ostavite da se malo ohladi, oko desetak minuta.
U velikoj zdjeli pomiješajte jaja, šećer, brašno, naribanu limunovu koricu, sok i otopljeni maslac. Nije potreban mikser; dovoljno je miješati pjenjačom ili drvenom žlicom dok smjesa ne postane glatka i sjajna. Smjesu izlijte u pripremljeni kalup i pecite 45 minuta, dok kolač ne naraste, a čačkalica ubodena u sredinu ne izađe suha. Ostavite da odstoji pet minuta u kalupu, potom prebacite na rešetku da se potpuno ohladi.
Za preljev pomiješajte šećer u prahu s žlicom i pol hladne vode dok ne dobijete glatku glazuru. Ako volite intenzivniji okus, zamijenite vodu limunovim sokom. Prelijte po ohlađenom kolaču i pustite da se lagano stisne.
Za one koji žele znati više
Ako volite posebno osvježavajuće kolače, poslužite ga uz žlicu gustog jogurta ili mascarponea i nekoliko svježih listića mente. Čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi u hladnjaku. Prije konzumacije pustite da se zagrije na sobnu temperaturu kako bi se oslobodile arome. Miris limuna u zraku, topli komadić kolača i šalica čaja, sve je što vam treba da jesen bude mrvicu vedrija.