Ako vam se ikad dogodila katastrofa s domaćim kolačem, niste jedini. Svi smo to prošli; biskvit koji se uruši u sredini, ostane napola sirov ili ispadne suh i mrvičast. Jedan takav neuspjeh dovoljan je da čovjek na dugo izgubi volju za pečenjem.
No britanska novinarka Phoebe Cornish iz Expressa tvrdi da je pronašla jednostavno, ali moćno rješenje koje svaki kolač može pretvoriti u uspjeh. Bez njega, kaže, više ne uključuje pećnicu.
Tajna je jogurt. Posebno onaj grčki. Otkako je otkrila koliko su kolači s jogurtom sočni, mirisni i puni okusa, jogurt je postao neizostavan dio njezine tjedne kupovine. Prvi put ga je upotrijebila nakon što je isprobala recept iz knjige francuske kuharice Manon Lagreve Et Voilà: A Simple French Baking Love Story. I od tada ga dodaje u svaku smjesu.
Nije jedina koja se zaklinje u taj sastojak. Francuski klasik poznat kao gâteau au yaourt već desetljećima je omiljen u mediteranskoj kuhinji. Lucy Jessop iz časopisa Good Housekeeping objašnjava da jogurt, osim što poboljšava okus, smanjuje i udio masnoće u kolaču te mijenja njegovu teksturu. “Zbog manje količine zraka koji se može umiješati u smjesu, kolač je nešto gušći od klasičnog biskvita”, pojašnjava Jessop, ali je zato mekši, nježniji i duže zadržava svježinu.
Zamijenite pola masnoće jogurtom
Blago kiselkast okus jogurta izvrsno uravnotežuje slatkoću kolača, osobito onih sa šećernom glazurom. A dobra vijest je da se ne morate potpuno odreći maslaca ili ulja; dovoljno je polovicu njihove količine zamijeniti jednakom mjerom grčkog jogurta.
Osim što poboljšava teksturu i okus, jogurt je i nutritivno pravo čudo. Bogat je korisnim bakterijama, bjelančevinama i kalcijem. Dr. Chris van Tulleken, autor knjige Ultra-Processed People, preporučuje upravo obični, punomasni grčki jogurt kao zdravi dodatak prehrani. Savjetuje, međutim, da se izbjegavaju varijante s malo masnoće ili one s dodanim aromama, zaslađivačima i sirupima, jer “takvi proizvodi gube prirodne kvalitete i više štete nego koriste”.
Ukratko, ponekad je za savršen kolač dovoljan samo jedan sastojak iz hladnjaka i malo hrabrosti da ga dodate u smjesu.