Tražite jednostavan, osvježavajući desert koji ne zahtijeva previše truda? Ova kremasta poslastica za koju ne trebate ni uključiti pećnicu pravi je spas u svakoj prilici. Treba vam tek nekoliko osnovnih sastojaka iz smočnice, a rezultat je lagan, svilenkast i savršeno osvježavajući cheesecake s limunom.
Posebno je praktičan kada vam se na vratima pojave nenajavljeni gosti, a želite ih oduševiti desertom koji izgleda kao da ste ga pripremali satima. Hitra priprema i jednostavna izvedba čine ga omiljenim receptom svake domaćice koja cijeni dobar dojam i eleganciju serviranja bez suvišnog stresa.
Recept je dovoljan za šest kriški i idealan je kao lagani desert nakon ručka ili kao svježa poslastica uz poslijepodnevnu kavu. Priprema traje svega dvadesetak minuta, uz još pet minuta kratkog grijanja maslaca i šećera. Budući da ne sadrži jaja ni orašaste plodove, pogodan je i za alergičare, a u potpunosti je prikladan i za vegetarijance.
Sastojci
110 g digestive keksa
50 g maslaca
25 g smeđeg šećera
350 g mascarponea
75 g bijelog šećera
sitno ribana korica jednog nešpricanog limuna
90 ml soka od limuna (2-3 cijeđena limuna)
Priprema
Kekse usitnite u plastičnoj vrećici pomoću valjka za tijesto ili ih sameljite u blenderu. U malom loncu otopite maslac, maknite s vatre pa umiješajte smeđi šećer i mljevene kekse. Dno kalupa za torte (promjera oko 20 cm, s odvojivim rubom) obložite papirom za pečenje, a zatim utisnite smjesu od keksa. Stavite u hladnjak da se stisne dok pripremate kremu.
U posudi izmiksajte mascarpone, bijeli šećer, naribanu koricu i sok limuna dok ne dobijete glatku, svilenkastu kremu. Rasporedite je po ohlađenoj podlozi i zagladite površinu. Hladite u hladnjaku najmanje dva sata, a idealno preko noći. Prije posluživanja po želji ukrasite tankim kriškama limuna ili fino naribanom koricom.
Ako nemate mascarpone, možete ga zamijeniti klasičnim krem sirom. Okus će biti jednako osvježavajuć, ali s lagano izraženijom kiselkastom notom.