Prati nas

Aktivno starenje

Džudo Jack (94): Dignite dupe i napravite nešto!

Uživajte u životu. Svaki trenutak činite nešto korisno sebi i drugima. Bez obzira na dob, dignite dupe i učinite nešto. Volim svoj život, to je sretan život.

Objavljeno

|

najstariji trener borilačkih vještina
Judo jack (screenshot: BBC)

Džudo Jack, naziv je kojim je BBC predstavio vremešnog sportaša i učitelja borilačkih vještina koji usprkos svojim godinama i dalje prenosi znanje mlađim generacijama. Evo što je Jack Hern ispričao novinarima:

„Počeo sam trenirati džudo 1951. godine. Imam 94 godine i džudom se bavim 67 godina. Najstariji sam džudo sensei (istaknuti trener japanskih borilačkih vještina) u Velikoj Britaniji. Nisam nikada mislio da ću u ovoj dobi moći raditi bilo što. Mislio sam da ću sjediti u invalidskim kolicima. Ali ovdje sam i nadam se da ću nastaviti, jer imam puno toga za napraviti.

Džudo je sport. U isto vrijeme je i način života. Nije potpuno fizički, ima i mentalnu komponentu. Moji japanski učitelji su me naučili karate, džudo i aikido. Ljudi mi prilaze i pitaju me sjećam li ih se. Nažalost ne sjećam ih se pa mi kažu da sam ih učio džudu dok su bili mali, imali samo šest godina. A sada su u šezdesetima.

Djevojčice i dječaci se ne razlikuju. Najvažnije što mogu naučiti u džudu je poštovanje; prema učitelju i prema partneru kojeg bacaju na strunjaču. Dobio sam pojas 9. dana 2010. godine, a prema pravilima mora proći 10 godina do ispita za 10. dan. To je životno postignuće. Sada učim i vježbam za taj ispit koji bih trebao položiti 2020. godine.

Uživajte u životu. Svaki trenutak činite nešto korisno sebi i drugima. Bez obzira na dob, dignite dupe i učinite nešto. Volim svoj život, to je sretan život. Stalno mislim na džudo. Prestat ću se bavit s njim kada zakucaju zadnji čavao u mom lijesu.”

 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.