Prati nas

Mozaik

Obavezni bonton

Pravila lijepog ponašanja koja su vrijedila nekad

Pravila lijepog ponašanja ili bonton danas se više ne poučavaju, niti u školi niti kod kuće, a prije je to bio gotovo obavezni predmet. Prisjetili smo se nekih nekad važnih pravila od kojih su neka zastarjela, neka još uvijek vrijede, a neka posve čudna.

Objavljeno

|

foto: Виктория Бородинова /Pixabay

Neke od ovih stvari danas se čine zastarjelima, no s ovim pravilima lijepog ponašanja su mnogi od nas odrasli. I o tome nije bilo pregovora: ovako ste se morali ponašati, pogotovo u javnosti. Kazna za nepoštivanje pravila često je bila ćuška jer ovo nisu bila pravila koja su vrijedila samo ponekad. Vrijedila ona danas ili ne, portal Dusty Old Thing prikupio je pravila uz koja smo odrastali:

1. Zlatno pravilo

Dok smo bili djeca, jedno je pravilo bilo gotovo sveto. Ako ne bi želio da netko to tebi napravi, nemoj to onda raditi drugome!

2. Molim i hvala

“Daj mi ovo” – jednostavno nije bila opcija! Uvijek se moralo reći molim i hvala.

3. Da gospođo, da gospodine!

Ni na jedno se pitanje nije odgovaralo bez obaveznog “gospođo” ili “gospodine” na kraju. Na taj se način pokazivalo poštovanje. To se posebno odnosilo na trenutke kad ste bili u nevolji.

4. Traženje dozvole da se udaljite

Nitko nije ustajao od stola bez dozvole! Ako ste morali otići prije ostalih, morali ste tražiti dozvolu i onda čekati za dopuštenje. Nikoga nije bilo briga ako vam se nije svidjelo ono što vam je bilo na tanjuru.

5. Nema raspravljanja s odraslima!

Čak ni ako ste imali dobru poantu i bili u pravu. S odraslima se ne raspravlja! A za nadmudrivanje bi slijedile instant batine!

6. Oprostite!

Ako ste u bilo čemu pogriješili, morali ste se ispričati. To je bila jedina učtiva reakcije.

7. Skidanje kape

Kad ste u zatvorenom prostoru, morate skinuti kapu! I nema veze je li to bejzbol kapa ili nekakav slamnati šeširić – muškarci i dječaci u zatvorenom ne smiju nositi kape. Također, žene u prolazu pozdravljalo se blagim naginjanjem glave i dodirivanjem ruba šešira.

8. “Smijem li?” umjesto “Mogu li?”

Kako ste postavili to pitanje bilo je jako važno, čak i kad su u pitanju bili vaši vlastiti roditelji. Starije je strašno iritiralo ako biste pitali “Mogu li…?”

9. Ne prekidaj odrasle!

Kad odrasli govore, ne prekidaj ih! Ako su roditeljima u goste došli prijatelji, morali biste pričekati trenutak tišine u njihovom razgovoru pa da nešto smijete reći.

10. Prepuštanje sjedala

U autobusu ili vlaku bilo je posve normalno starijem prepustiti mjesto. Također, muškarci i dječaci redovito su prepuštali mjesto ženama i djevojkama. Dobro, i danas se nekome omakne da se digne u tramvaju.

11. Makni laktove sa stola!

Stavljanje laktova na stol smatralo se jako nepristojnim. To se posebno odnosilo na situacije kad ste u gostima ili u nekom restoranu.

12. Uvijek pravilan pozdrav

Jedini dopušteni pozdravi su bili “dobra večer” ili “dobar dan”, a nikako “bok”, “zdravo” i slično.

13. Uspravi se!

Tko god bi se zgrbio, pogotovo za stolom, bio bi opomenut da se ispravi. To se smatralo i nepristojnim i nezdravim.

14. Ne prigovaraj!

Prigovaranje nije bilo dopušteno. Za zanovijetanje i cviljenje ste mogli biti prognani iz kuće na par sati ili otpravljeni u krevet ranije uz riječi: “Imaš to što imaš i ne gnjavi više!”

15. Ne pravi se važan!

Prije ere društvenih mreža, praviti se važnim smatralo se nepristojnim. Nitko nije želio da ga prozovu hvalisavcem i skromnost se poticala.

16. Jedi priborom!

Za stolom su postojala jasna pravila, a jedno od njih bilo je da se jede priborom, a ne rukama. Također, nije bilo dozvoljeno nešto nabadati nožem i ubacivati u usta. za to je služila isključivo vilica.

17. Ne govori s punim ustima!

O ovome se nije ni razmišljalo i to nikome nije ni padalo na pamet. Danas se dugački govori drže uglavnom tek nakon zalogaja.

18. Pisma zahvale

Ako bi vas netko posjetio, bilo je pristojno zahvaliti mu na posjeti pismom zahvale. Tko to ne bi učinio, bio bi smatran vrlo nepristojnim.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.