Prati nas

Vijesti

Rijetki (ne)sretnici

Ovo su uvjeti za besplatan smještaj u domovima za stare. Jesu li prestrogi?

Kad se sve zbroji, država financira u potpunosti ili sufinancira smještaj za ukupno 1.860 osoba, što je 7,44 posto od otprilike 25.000 mjesta koliko ih ima u svim domovima u Hrvatskoj.

Objavljeno

|

Koliko košta umorvljenički dom?
foto: BigStock

Rijetko što u životu je besplatno, a kad je i besplatno, onda to dobijete na temelju vašeg lošeg socijalnog statusa. Tim riječima bi mogli opisati politiku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku u plaćanju smještaja u domovima za starije osobe, piše Glas umirovljenika.

Naime, država u potpunosti podmiruje troškove smještaja u domove za starije u Hrvatskoj samo za 648 korisnika, kako je Glasu odgovorilo Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Uvjet da se nekome u potpunosti podmiruju troškovi smještaja u domu je rješenje centra za socijalnu skrb, i to kad korisnici nemaju nikakvih financijskih mogućnosti plaćanja postelje u domu.

Također, postoje još dvije dodatne mogućnosti za sufinanciranje smještaja u domu, a za koja korisnik također mora imati rješenje centra za socijalnu skrb. Prva opcija je da korisnik plaća dom cijelom svojom mirovinom, a ako nema financijskih mogućnosti pokriti cijeli iznos, ostatak podmiruje država. Druga opcija je da troškove razlike smještaja snose članovi obitelji ili uzdržavatelji.

Tako u državnim domovima država u cijelosti podmiruje troškove smještaja za samo šest korisnika, 42 korisnika dijelom plaćaju smještaj dok im ostatak do punog iznosa podmiruje država, a za tri korisnika smještaj plaćaju članovi obitelji i država.

U nedržavnim, decentraliziranim, odnosno županijskim domovima za starije osobe država u cijelosti podmiruje troškove smještaja za 368 korisnika, 853 korisnika plaćaju sami uz sufinanciranje od strane države, dok za 59 korisnika plaćaju članovi obitelji i država.

U nedržavnim, preostalim domovima (privatni?) država plaća u potpunosti troškove smještaja za 274 korisnika, 246 korisnika plaćaju sami uz sufinanciranje države, dok za 9 korisnika plaćaju članovi obitelji i država.

Kad se sve zbroji, država financira u potpunosti ili sufinancira smještaj za ukupno 1.860 osoba, što je 7,44 posto od otprilike 25.000 mjesta koliko ih ima u svim domovima u Hrvatskoj. Očito su kriteriji prestrogi, jer u uvjetima kad je prosječna mirovina samo 2.523 kuna, a smještaj u “društveni” dom od 3-3,5 tisuća kuna, doista je potrebno preispitati postojeće uvjete.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.