Prati nas

Vijesti

Kriminal

Iskočila vam je reklama koja nudi zdravlje i dugovječnost? Jeste li nasjeli?

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, jer nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi.

Objavljeno

|

screenshot

“Starost nije prepreka životu! Akademik, kardiolog prof. dr. Davor Miličić otkrio je tajnu kako postići izvrsno zdravlje i dugovječnost!”

Tako je pisalo u internetskom oglasu za prodaju lijeka koji pročišćuje krvne žile i produljuje život. Ugledavši oglas, akademik Miličić ostao je u šoku. Naime, intervju je lažan, odnosno nepoznata osoba ukrala mu je identitet, a lijek je također prijevara, javlja HRT.

Policija je utvrdila da je riječ o serverima u Ukrajini i Panami, odnosno organiziranom farmaceutskom kriminalu. U MUP-u su uspjeli deaktivirati tri domene s mrežnih stranica na kojima se nudila prodaja medicinskih proizvoda s izjavama akademika.

Sličnih oglasa za prodaju lažnih lijekova koji jamče izlječenja teških bolesti sve je više. U takvim oglasima i tekstovima često se pojavljuju izmišljene izjave ili intervjui stvarnih ili lažnih liječnika i ljekarnika. Stanje je posljednjih mjeseci eskaliralo te su oglasi s izmišljenim preporukama i savjetima uglednih hrvatskih liječnika i ljekarnika rezultirali velikim interesom građana za takozvane ljekovite proizvode.

Nazivanje takvih proizvoda lijekovima zakonom je zabranjeno, jer nisu i ne mogu biti registrirani kao lijekovi, niti im se mogu pripisivati svojstva koja imaju isključivo lijekovi. Nažalost, najčešće takvim lažnim proizvodima nasjedaju umirovljenici koji su za njih spremni izdvojiti i pola svoje mirovine.

Proizvodnja, oglašavanje i distribucija lijekova i medicinskih proizvoda visoko je regulirana djelatnost, koja podliježe mnogim zakonskim propisima i inspekcijama. A liječnici i ljekarnici pozivaju građane da kupuju samo proizvode koji su registrirani za promet u Hrvatskoj te su kao takvi prošli sve potrebne registracijske procese i provjere kvalitete.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.