Prati nas

Mozaik

Grčka mitologija

Plenković je govorio o Kairosovom čuperku. Znate li što je to?

Prikazivalo ga se kao mladića na kugli s britvom ili mačem (simbol nepokolebljivosti) u ruci, a poslije kao mladića bujne kose s vagom u ruci.

Objavljeno

|

Plenković obećao veće mirovine.
Andrej Plenković (screenshot: HDZ/Youtube)

“Propustio je Kairosov čuperak. Bili smo spremni podržati ga kao nadstranačkog kandidata i mislim da je imao prigodu napraviti za Zagreb i više nego što je mogao kao ravnatelj fonda.” To su riječi kojima je premijer Andrej Plenković (HDZ) komentirao odustajanje Damira Vanđelića od kandidature za zagrebačkog gradonačelnika.

Kairos je, naime, bog je sretnoga trenutka, najmlađi Zeusov sin u grčkoj mitologiji. Njegovo grčko ime potječe od riječi koja znači “pravi trenutak” ili “Božje vrijeme”.

Prikazivalo ga se kao mladića na kugli s britvom ili mačem (simbol nepokolebljivosti) u ruci, a poslije kao mladića bujne kose s vagom u ruci. Kairos je motrio trenutak kad bi vaga bila u ravnoteži – povoljnom položaju i trenutku sreće.

U trogirskom reljefu iz 4. st. pr. Kr. prikazan je kao goli mladić s čuperkom za koji ga treba u pravi čas zgrabiti i tako uloviti sretnu priliku, inače će ona zauvijek pobjeći, jer Kairos je uvijek u žurbi. Reljef je vjerojatno napravljen po uzoru na Lizipov kip iz 3. st. pr. Kr., a čuva se u trogirskom samostanu sv. Nikole.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.