Prati nas

Vijesti

Novac

HSU: Treba uvesti mjesečni dodatak za preživljavanje i karticu za umirovljenike

Kažu, na taj se način razlikuju od ‘populističkih poteza određenih društvenih čimbenika koji u pomanjkanju vizija i ideja samo traže povećanje mirovina, a ne nude načine na koje puniti državni proračun i mirovinski fond’.

Objavljeno

|

Zašto smo siromašni?
foto: Sandro Bura

“Unatoč velikoj medijskoj pozornosti i interesu umirovljenika za najavljene izmjene Zakona o Obiteljskoj mirovini i nadalje se ne rješavaju brojni problemi, nedorečenosti i nepravde u mirovinskom sustavu”, stoji u objavi Hrvatske stranke umirovljenika.

Naime, Savjet ove stranke izradio je Prijedlog interventnih mjera za ublažavanje utjecaja inflacije na standard umirovljenika. Jedna od tih mjera je uvođenje mjesečnog dodatka na mirovinu svim umirovljenicima za vrijeme dok se ne obuzda inflacija.

“Podsjećamo kako smo nakon vladine najave o uvođenju jednokratnog energetskog dodatka izrazili skeptičnost prema tom prijedlogu i već tada zatražili mjesečnu isplatu koju smo nazvali ‘dodatak za preživljavanje’. Nadalje uz izradu Prijedloga stranački stručnjaci izradili su i plan mjera kojima bi se dodatno omogućilo zapošljavanje, a time i punjenje mirovinskih fondova”, piše HSU.

Kažu, na taj se način razlikuju od “populističkih poteza određenih društvenih čimbenika koji u pomanjkanju vizija i ideja samo traže povećanje mirovina, a ne nude načine na koje puniti državni proračun i mirovinski fond”.

Uz to, HSU predlaže uvođenje umirovljeničke kartice koju bi primio umirovljenik zajedno s rješenjem o mirovini. Kartica s mogućnošću tzv. cash backa objedinila bi postojeće te nove financijske popuste na koje bi imali pravo samo umirovljenici.

“Obje ove točke iz Prijedloga i Plana detaljno su obrazložene, a za umirovljeničku karticu izrađena i opširna studija iz koje se lako iščitava opravdanost njezinog uvođenja. Nadajući se kako će naši prijedlozi pasti na plodno tlo u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava koje je s njima upoznato nastavit ćemo i nadalje našu borbu za dostojanstvo umirovljenika i osoba starije životne dobi”, zaključuju u priopćenju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.