Prati nas

Vijesti

Moste predlaže

Predložene veće potpore za umirovljenike iz Splita: novi cenzusi mirovina i niže godine

Neugodno mi je što živim u društvu u kojem najranjivije skupine čekaju tematske sjednice da se riješe najosnovniji problemi i njihove nedaće, rekao je vijećnik Mosta Tihomir Galić.

Objavljeno

|

Pomoć za umirovljenike u Splitu.
foto: Marco Maisano/Scopio

Vijećnici splitskog Mosta predlažu izmjene i dopune Odluka o socijalnoj skrbi, i to u dijelu potpore za umirovljenike kroz program “Moj zlatni Split”. Osvrnuli su se i na odgođenu tematsku raspravu u Banovini o socijalnim potrebama u Splitu.

Na idućoj sjednici Gradskog vijeća predložit će da se izbriše odrednica kako će pomoć imati samo umirovljenici iznad 60 godina jer smatraju da oni koji su u mirovinu otišli s 56 ili 57 godina nisu umirovljenici drugog reda.

Drugi prijedlog bit će izmjena cenzusa mirovina kroz četiri grupe i pripadajuće potpore. U prvoj će grupi biti umirovljenici s mirovinama do 150 eura s potporom od 50 eura. Umirovljenici s mirovinama od 150 do 200 eura primali bi 40 eura gradske potpore. 30 eura osiguralo bi se za umirovljenike s mirovinama od 200 do 250 eura, dok bi 20 eura dobili oni koji primaju od 250 do 300 eura mirovine.

Ranije je, treba spomenuti, potpora za umirovljenike s ukupnim prihodima do 119,45 eura bila 39,82 eura, za one do 159,27 eura 33,18 eura, a do 199,08 eura pomoć od 26,54 eura. Najmanje su imali umirovljenici s prihodima od 199 eura do 265, i to 13,27 eura potpore.

“Neugodno mi je što živim u društvu u kojem najranjivije skupine čekaju tematske sjednice da se riješe najosnovniji problemi i njihove nedaće”, rekao je vijećnik Mosta Tihomir Galić.

Prema podatcima iz 2021. godine, u sustavu projekta “Moj zlatni Split” je 3.449 korisnika, a prava i pogodnosti se ostvaruju preko kartice na koju se mjesečno raspodjeljuju iznosi potpore za namjensku nabavu namirnica i potrepština unutar ograničene mreže prodajnih mjesta.

Tko ima pravo na karticu?

Temeljem Odluke o socijalnoj skrbi (19/19) umirovljenici s prebivalištem na području Grada Splita i s navršenih 60 godina života čija primanja ne prelaze 2.000 kuna i koji zadovoljavaju uvjete besplatno dobivaju na raspolaganje karticu u sklopu projekta “Moj zlatni Split”. Uz to, propisani su i dodatni uvjeti:

  • prebivalište na području Grada Splita neprekinuto najmanje 3 (tri) godine do dana podnošenja zahtjeva
  • nema u vlasništvu ili suvlasništvu drugi stan ili kuću, poslovni prostor, apartman ili kuću za odmor, osim stana ili kuće koju koristi za stanovanje
  • u mjesečni iznos mirovine uračunava se i zaštitni dodatak za tekući mjesec

Potporu ne mogu ostvariti umirovljenici koji su ostvarili pravo na uslugu stalnog smještaja u dom socijalne skrbi na temelju rješenja Centra i umirovljenici koji imaju rješenje Upravnog tijela o pravu na naknadu korisnicima osobne invalidnine Centra.

Uvjeti za ostvarivanje ovoga prava odnose se i na umirovljenike koji su ostvarili mirovinu po međunarodnom ugovoru nakon što podnesu Upravnom tijelu zahtjev te predoče rješenja o mirovini i/ili odrezak od mirovina.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.