Prati nas

Vijesti

Novac

Neisplaćena mirovina pokojnika: Kako doći do tog novca?

Odmah po saznanju činjenice smrti ostavitelja, korisnika mirovine, banke su obvezne onemogućiti raspolaganje sredstvima ostavitelja. Komu u konačnici i na koji način pripadne taj novac?

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Kada osoba umre, tko ima pravo primiti mirovinu koja joj nije isplaćena? Na ovo je pitanje u programu Hrvatskog katoličkog radija odgovarala pravnica Marta Šimrak Lukavski. Kaže, nasljednici iza ostavitelja imaju pravo na mirovinu preminulog umirovljenika za cijeli mjesec u kojem je preminuo. 

Zato je potrebno utvrditi tko je nasljednik iza ostavitelja i tko ima pravo na imovinu preostalu iza ostavitelja. Stoga, odmah po smrti ostavitelja, nasljednici neće moći zatražiti isplatu zadnje mirovine, kao niti raspolagati sredstvima po računima ostavitelja i to sve do trenutka do kada se ne provede ostavinski postupak i ishodi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju.

Odmah po saznanju činjenice smrti ostavitelja, korisnika mirovine, banke su obvezne onemogućiti raspolaganje sredstvima ostavitelja. Tek nakon što se provede ostavinski postupak i ishodi pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, nasljednik ili njih više će moći zatražiti isplatu dospjele mirovine ostavitelja ili druge isplate sredstava po računima ostavitelja te zatvoriti račun ostavitelja. 

Oglas

Nasljednik ima pravo na cijelu mirovinu za mjesec u kojem je korisnik mirovine preminuo. Dakle, ako je korisnik mirovine preminuo primjerice 4. travnja, nasljednici imaju pravo na isplatu mirovine za cijeli mjesec travanj. Mirovina se isplaćuje unazad, dakle, u našem primjeru, nasljednici će imati pravo na isplatu mirovine za ožujak, koja se isplaćuje u travnju, ali i za mjesec travanj u kojem je korisnik mirovine preminuo.

Zahtjev za isplatu podnosi se kod područne službe, odnosno ureda Zavoda za mirovinsko osiguranje. S time da svaki od nasljednika, ako nasljednika temeljem pravomoćnog rješenja ima više, mora podnijeti vlastiti zahtjev za isplatu dijela mirovine koji mu prema rješenju o nasljeđivanju pripada.

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.