Prati nas

Mozaik

90-godišnjakinja umjesto kemoterapije odabrala putovanje života

Kad je Norma doznala da boluje od teškog oblika raka, za nju nije bilo dvojbe: posljednje dane neće provesti u bolnici spojena na aparate i cjevčice, već će se otisnuti u avanturu života i posljednje dane na ovome svijetu provesti putujući i zabavljajući se.

Objavljeno

|

Norma na putovanju
Norma na putovanju (foto: Driving Miss Norma @ Facebook)

Što biste napravili da doznate da vam je ostalo još nekoliko mjesecvi života? Biste li te posljednje dane proveli u bolnici pokušavajući produljiti život ili biste to preostalo vrijeme proveli uživajući i zabavljajući se?

Amerikanka Norma Jean Bauerschmidt odlučila je ovo drugo i umjesto da se liječi od raka, otisnula se na putovanje života. Svoja putovanja Amerikom bilježila je na Facebook stranici „Driving Miss Norma“ koju prati više od 400.000 ljudi.

Normina snaha Ramie, koja joj je i otvorila Facebook stranicu, kazala je kako je Normi, kad joj je bilo 90 godina, dijagnosticiran rak maternice. Liječnik joj je rekao da bi liječenje bilo vrlo komplicirano i neizvjesno pa je Norma odlučila posve preskočiti sve tretmane, kemoterapije i zračenja. Samo je pogledala svog liječnika i odlučno mu rekla: „Idem na put!“

U godinu dana prešla je više od 20 tisuća kilometara, spavala na više od 75 različitih mjesta u 32 različite države. Iskusila je više novih stvari nego se može izbrojati: vozila se u balonu na vrući zrak i jahala na konju te po prvi puta isprobala i neke posve obične stvari poput manikure ili pite od limete. Frizuru joj je uređivalo deset različitih frizera, a vremensku je zonu prešla ukupno devet puta.

„U proteklih 12 mjeseci svi smo naučili jako puno o životu, ljubavi i sreći. Bez obzira gdje smo se nalazili, kad bismo Normu pitali koje joj je omiljeno mjesto, ona bi rekla: ‘Upravo ovo ovdje!’ Naučili smo jako puno o ljudskom duhu i o ljepoti na svijetu“, rekla je Normina snaha.

Norma Jean Bauerschmidt preminula je 31. ožujka u 91. godini u mjestu San Juan Island u državi Washington. U objavi na njezinom Facebooku pozivaju se svi koji su pratili njezina putovanja da ne kupuju cvijeće i vijence za sprovod većda novac uplate u humanitarne svrhe i da svakako čim prije posjete svoju baku.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.