Prati nas

Zdravlje

Oprezno s voćnim sokovima!

Dnevna konzumacija slatkih pića povećava izglede za srčani udar kod muškaraca dok je dvije godine ranije objavljeno da je pijenje slatkih napitaka dovelo do veće pojave dijabetesa i srčanih bolesti u proteklom desetljeću.

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Dva su znanstvenika u znanstvenoj publikaciji The Lancet Diabetes & Endocrinology ustvrdila da su voćni sokovi, zbog visokog udjela šećera, jednako opasna po zdravlje kao i zaslađeni napitci ili gazirani sokovi.

Zbog toga su Naveed Sattar i Jason Gill, obojica sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Sveučilišta u Glasgowu, od britanske vlade zatražili da s popisa preporučene dnevne hrane povuku voćne sokove. U svojem radu navode kako ta preporuka navodi građane na pomisao da su voćni sokovi jednako zdravi kao i voće te da ih mogu konzumirati bez ograničenja. Također od proizvođača traže jasnije označavanje voćnih sokova na kojima bi trebalo pisati da se ne preporučuje veći unos od 1.5 dl po danu.

Jedna čaša voćnog soka, uz to što više ne sadrži prijeko potrebna vlakna, sadrži više šećera od istog volumena neprerađenog voća. Iako voćni sokovi sadrže vitamine u minerale, kojih nema u običnim slatkim napicima, znanstvenici tvrde da dobrobiti od njihove konzumacije ne nadilaze štetu koju nanose metabolizmu.

2012. godine su znanstvenici s Harvarda u publikaciji Circulation objavili da dnevna konzumacija slatkih pića povećava izglede za srčani udar kod muškaraca dok je dvije godine ranije objavljeno da je pijenje slatkih napitaka dovelo do veće pojave dijabetesa i srčanih bolesti u proteklom desetljeću.

Pokazuje se tako da voće u svojem nepromijenjenom stanju smanjuje ili ne utječe na rizik za obolijevanje od šećerne bolesti, no prerađeno u sokove čini upravo suprotno, kaže Gill.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.