Prati nas

Vijesti

Šemper: Mirovine nisu socijalna pomoć

Slovenija izdvaja veći postotak BDP-a za mirovine od Hrvatske ali je tamo plaća 26 posto veća od prosječne hrvatske, dok je prosječna mirovina veća 91 posto od mirovina u Hrvatskoj. Ukupni rashodi za mirovine u Hrvatskoj iznose između 35 i 36 milijardi kuna što iznosi 10,5 posto BDP-a što je niže od prosjeka Europske unije.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

foto: stock.xchng

Ekspert Hrvatske stranke umirovljenika za mirovinski sustav i predsjednik Kluba zastupnika HSU Željko Šemper komentirao je u Saboru Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2012. godinu, prenosi portal Hrvatske stranke umirovljenika.

Šemper je upozorio da je u 2012. godini nastavljen trend smanjenja omjera osiguranika i umirovljenika podsjetivši da je početkom devedesetih godina omjer bio tri radnika na jednog umirovljenika, a 2012. godine smo imali 1,18 radnika na jednog umirovljenika.


“Nepovoljan omjer osiguranika i umirovljenika, starenje stanovništva, postojeće nepravde i restrikcije u Zakonu o mirovinskom osiguranju i višegodišnja kriza najveći su problemi hrvatskog mirovinskog sustava”, kazao je Šemper te podsjetio na stare boljke hrvatskog gospodarstva, previše izgubljenih radnih mjesta zbog privatizacijske pljačke i korupcije što je dovelo do smanjene uplate doprinosa u mirovinski sustav.

Ustvrdio je da se stalno provlači tvrdnja kako u Hrvatskoj ima previše umirovljenika te da se mnogo novca troši na mirovine koje se često svrstavaju i u socijalna davanja zaboravljajući pri tome da su one zarađene uplatom doprinosa.

“Dok je u prosincu 2011. prosječna mirovina iznosila 2151 kunu što je bio udjel u prosječnoj plaći 39,17 posto, u prosincu 2012. je došlo do blagog povećanja na 2184 kune, što je rezultat odmrznutog usklađivanja”, rekao je Šemper te iznio zanimljiv podatak po kojemu Slovenija izdvaja veći postotak BDP-a za mirovine od Hrvatske ali je tamo plaća 26 posto veća od prosječne hrvatske, dok je prosječna mirovina veća 91 posto od mirovina u Hrvatskoj!

Šemper je kazao da ukupni rashodi za mirovine u Hrvatskoj iznose između 35 i 36 milijardi kuna što iznosi 10,5 posto BDP-a što je niže od prosjeka Europske unije.

Govoreći o problematici “starih” i “novih” umirovljenika, upozorio je da smo krajem 2012. godine imali 487 tisuća “starih” i 641 tisuću “novih” umirovljenika. “Udjel prosječne mirovine “starih” umirovljenika u prosjeku plaće iznosio je 44 posto, dok je kod “novih” 36 posto”, zaključio je Šemper.

.

Vijesti

Ličanka (65) nasjela na priču o nasljedstvu pa ostala bez tisuća eura

Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo.

Moje Vrijeme

Objavljeno

|

Autor

Ilustracija (foto: Sven Brandsma/Unsplash)

Službenici Policijske uprave u Otočcu zaprimili su prijavu 65-godišnje žene koja tvrdi da je prevarena.

Naime, ona je u prosincu 2018. godine putem mobilne aplikacije WhatsApp započela komunikaciju s njoj nepoznatom osobom, koja ju je dovela u zabludu govoreći da vodi postupak njezinog nasljedstva u Francuskoj. Zbog toga je do 24. rujna 2020. godine, a za navodne troškove postupka, na više bankovnih računa uplatila nekoliko tisuća eura.

Policija stoga upozorava građane da ne nasjedaju na razne internetske prijevare i da se ne upuštaju u sumnjive novčane transakcije, kako ne bi sami postali žrtve. Ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, ne prihvaćajte komunikaciju i ne šaljite joj novac. Dobro razmislite i provjerite sve okolnosti, a ukoliko smatrate da se radi o prijevari ili nekom drugom protupravnom ponašanju, događaj prijavite policiji na broj 192.


Naučite što prije prepoznati prijevaru. Ignorirajte sve vrste sumnjivih poruka. Nipošto ih ne otvarajte, već ih odmah obrišite. Ne nasjedajte na poruke u kojima vam se nudi laka zarada. Nema tog posla koji će vam u kratkom vremenu, bez velikog napora donijeti bogatstvo. Također, svakako upozorite prijatelje, poznanike, rodbinu na takve vrste prijevara jer ako je poruka došla do vas, vjerojatno će doći i do njih, poruka je Policije.

Nastavi čitati

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

EPP