Prati nas

Show

Ivo Robić – legenda koja ne blijedi

U Robićevom životopisu ima još zanimljivih podataka poput onog da je napisao pjesmu ‘Ta ljetna noć’ i poslije ju izvodio na njemačkom jeziku kao ‘Fremde in der Nacht’, te da je tu istu pjesmu kasnije proslavio legendarni Frank Sinatra kao ‘Strangers in the night’.

Objavljeno

|

Prošlo je već 14 godina otkako nas je 9. ožujka 2000. napustio Ivo Robić, legendarni Mister Morgen, čija istoimena ploča i dalje drži rekord kao najprodavanija ploča svih vremena nekog našeg pjevača.

Ivo Robić, čije su se pjesme danonoćno puštale na radijima u pedesetim godinama prošlog stoljeća, rođen je 28. siječnja 1923. godine u Garešnici. Zahvaljujući ocu koji je vodio tamburaški orkestar, zarana je zavolio glazbu i s vremenom postao multiinstrumentalist: svirao je klavir, saksofon, kontrabas , klarinet i flautu.

Iako je 1943. godine došao u Zagreb prvenstveno studirati pravo, glazba mu ostaje najvažnijom preokupacijom pa počinje pjevati u popularnim okupljalištima zagrebačke mladeži: ‘Grill Room’ u podrumu današnje Gradske kavane i ‘Tucmanu’ iza zgrade HNK.

Dodatnu popularnost stječe kao pjevač uživo na Radio Zagrebu, a početkom pedesetih godina počinje nastupati na terasama opatijskih hotela, najduže u hotelu Kvarner kome ostaje vjeran gotovo 30 godina. Upravo ondje, Robića primjećuje bogati vlasnik jednog bavarskog noćnog kluba koji je bio na ljetovanju, i nudi mu angažman svom lokalu u Njemačkoj.

Ivo Robić ostvario je zavidnu međunarodnu karijeru i prevladavajući tadašnje hladnoratovske barijere, uspješno nastupao na obje strane tada podijeljene Europe. Zanimljivo je da je njegova najuspješnije pjesma ‘Morgen’ ujedno bila i prva pjesma na njemačkom jeziku koja je uspjela naći svoje mjesto na top listama u Velikoj Britaniji i SAD-u. Nakon uspjeha gastarbajtera Robića, to je ponovno uspjelo tek Kraftwerku s pjesmom ‘Authoban’ kojih 15 godina kasnije.

U Robićevom životopisu ima još zanimljivih podataka poput onog da je napisao pjesmu ‘Ta ljetna noć’ i poslije ju izvodio na njemačkom jeziku kao ‘Fremde in der Nacht’, te da je tu istu pjesmu kasnije proslavio legendarni Frank Sinatra kao ‘Strangers in the night’.

Ili one priče da je davne 1959. godine sugerirao Tonyju Sheridanu da kao prateći bend angažira tada još nepoznate mladiće iz Liverpoola, te tako pomogao Beatlesima u njihovom proboju na svjetsku scenu.

No upravo pojava beat pokreta kojeg je simpatizirao, označio je i početak opadanja popularnosti šlagera koje je izvodio. Ivo Robić ipak ne nestaje potpuno iz javnosti nego i dalje nastupa na festivalima i u televizijskim emisijama. Umro je u Opatiji 9. ožujka 2000.

Ljubav i kontroverze

Ivo Robić volio je samo jednu ženu – Martu. Ivo Robić i Marta Goleš zaljubili su se u jeku 2. Svjetskog rata i vjenčali 18. travnja 1946. Marta mu je postala družicom ali i mnogo više od toga – prijateljicom, partnericom i menadžericom te mu ostala vjerna sve do samoga kraja. Skladan brak ipak nije bio okrunjen djecom, što je i utrlo put kasnijim sporovima oko pozamašne Robićeve ostavštine.

Nakon smrti, Robićeva braća osporavala su pjevačevu oporuku i redovito se zbog toga susretala na sudu s udovicom Martom. Bitka za ostavštinu Ive Robića nastavila se i nakon Martine smrti 2007.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.